1. června 2006

Tu pravou stranu

Patřím k těm, kteří jsou od doby opoziční smlouvy znechuceni domácí politikou. Ve svobodných volbách jsem vždy volil pravici, ale kde najít volitelnou stranu se zásadovými osobnostmi a uskutečnitelnou vizí státu? Nemůžu si pomoci, po zániku ODA a faktickém rozpadu US mi chybí ve sněmovně liberální pravicová strana.

Ještě nikdy jsem neměl takovou nechuť jít volit jako tentokrát. Srdci nejbližší jsou mi Evropští demokraté. Jan Kasl, Jana Hybášková nebo Josef Zielenec jsou důvěryhodná jména, která by mohla být zárukou změny současných zahnívajících poměrů, nicméně se obávám, že po masmediální masáži předvolebními průzkumy bude dosažení 5 % prahu mimo Prahu oříškem. A ztráta hlasů by mohla být při současné konstelaci tragická, neboť k levici blairovského střihu má Paroubkova ČSSD daleko asi 40 let.

Sázkou na jistotu je tedy ODS. Ale na jistotu čeho? Mám tak volit Langera, Tlustého, Zahradila a Dostálovou? Nebo jejich bodrého předsedu? Ano, je možné si vybrat i senátora Sobotku, hejtmana Tošenovského, poslance Pospíšila nebo primátora Svobodu, ale dokáží tihle lidé získat dostatečnou stranickou podporu, aby odstranili léta budované bašty klientelismu a změnili styl chování strany?

Trefný komentář k šedivé předvolební nabídce se v úterních lidovkách povedl Janu Rumlovi. To je mimochodem ten, který po volbách 1998 jako tehdejší předseda Unie svobody dostal nabídku na spolupráci od Miloše Zemana. Aniž by před tím mobilizoval proti levici, na rozdíl od Václava Klause nabídku ČSSD zásadově odmítl.

Mimochodem Jan Ruml, Josef Zielenec, Jan Kasl nebo třeba Hana Marvanová bývali kdysi oporami ODS (Zielenec patřil dokonce s Klausem k "duchovním otcům zakladatelům"). Všichni postupně vzdali boj o vnitřní reformu strany a odešli. Myslím, že tady leží klíč k vysvětlení toho, proč může řadě lidí připadat program ODS docela blízký na rozdíl od jejího stylu a lidí v čele, kteří ji reprezentují.

Tak koho? Někdo radí volit nejmenší zlo, reklamy zase volání o víkendech zdarma. O pomoc se volá vždy zdarma.

Aforismus všedního dne:

Nejlepší politika je mluvit vždy pravdu - pokud ovšem nejste výjimečně dobrý lhář. (Jerome klapka Jerome)