29. srpna 2006

O|svícení

Váš svět se pohybuje tak rychle, že kdybyste se jen na okamžik zastavili, abyste se zamysleli nad důsledky svého jednání, někdo výkonnější by jen prosvištěl kolem vás. ... Věda sice zmírnila utrpení z nemocí a dřinu, a přinesla nám spoustu zařízení zvýšujících pohodlí a poskytujících zábavu, zanechala nám však svět, v němž neexistuje zázrak. ...

Skepticismus se stal tou pravou ctností. Cynismus a požadování důkazů je považováno za projev osvíceného ducha. ... Jde o zoufalý výkřik duše moderního člověka osamělého a trýzněného, zmrzačeného vlastní osvíceností a neschopností nalézat smysl někde jinde než v technice. ... Co je to za Boha, tato věda? Co je to za Boha, jenž lidem nabízí moc, nikoli však morální principy, které by jim řekly, jak mají oné moci používat? Co je to za Boha, který dává dítěti oheň, aniž je varoval před nebezpečím?


To nejsou slova někoho z vysokých církevních představitelů, jak by se mohlo zdát. Zasvěcení poznali, že se jedná o úryvky z knihy Andělé a démoni, kterou ještě před Leonardovou šifrou napsal zbožňovaný a vysmívaný Dan Brown. Detektivně vygradovaný příběh s postavami a strukturou nápadně se podobajícím těm z Da Vinciho kódu se bude fanouškům slavnější knihy určitě líbit a zase naopak. Ale to zde nechci hodnotit.

Kdyby ta slova pronesl papež, patriarcha, kardinál, biskup a jim podobní, rozuměl bych jim. I prakticky jednající liberál, uživatel a propagátor nových technologií by měl ocenit takové úvahy a pokoušet se najít uspokojivé odpovědi. Místo toho jsem svědkem církevních sdělení, která formou i obsahem připomínají často minulé století a ignorují ty, kteří nechtějí být poslušnými ovečkami ochotnými papouškovat dogmatické pravdy.

Citát pro dnešní den:

Je možné očekávat, že se i u nás v Čechách kostely jednou stanou živými centry celoživotního vzdělávání, školami křesťanské moudrosti? Pohled na mnohé kostely je dnes tristní: objíždějí je upocení, většinou přestárlí faráři, aby zde v rychlosti vykonali obřad pro pár zbylých, kteří to ještě vyžadují (někdy jen z velmi "přirozených důvodů", totiž "protože to tak bylo vždycky")... / Tomáš Halík /

Žádné komentáře: