16. srpna 2006

O liteře práva

Každý účastník silničního provozu, který způsobí dopravní nehodu, při níž byl zraněn člověk, zaplatí pokutu minimálně 25 tisíc Kč. Tak praví nový silniční zákon a je to asi v pořádku.

Napadlo by vás, že si to policista nebo soudce mohou vyložit tak, že se formulace vztahuje i na případ, když zraníte sám sebe? Není to vtip, jsme v ČR. Zde je důkaz (via Aleš K). Podle zlínského policejního ředitele Bedřicha Koutného "policista musí postupovat podle zákona". Prý nemá na vybranou a jediným řešením je změna zákona.

Václavu Havlovi se kdysi posmívali za to, že hledá duchy zákona, když zákon je jen jeden a jeho litera platí přece pro každého. A to je právě ono. Raději budeme neustále opravovat znění zákonů a málem povolávat jazykovědce, aby vybrušovali jeho literu, na místo toho, abychom použili selský rozum, zkušenost a cit pro spravedlnost a zvolili ten výklad zákona, který dává smysl.

Každopádně si dávejte na kole pozor. Kdybyste spadli a zranili se, duchů ani spravedlnosti se u nás nedočkáte. Jen litery práva.

Citát pro dnešní den:

Neexistuje dokonale napsaný zákon. Vždy se dá nějak obejít, dá se nalézt nějaká fintička, jak se vyhnout odpovědnosti. Proto také existují soudy, které mají rozhodovat podle vlastního uvážení. Kdyby stačily jen paragrafy, tak místo soudců budou počítače. V tom je mimochodem velká výhoda angloamerického systému, který stojí a padá na precedentech. Je to vyvážení nedokonalé práce zákonodárců, tak se vyrovnává rozložení moci ve společnosti. / Erik Tabery /

Žádné komentáře: