16. srpna 2006

Noviny, které zhasínají naděje

26.7. byla v Lidovkách celá strana věnována Vladimíru Mlynářovi. Takřka bulvárním způsobem jej srovnávají s exministry Svobodou a Součkovou s podtitulkem "Před soudem stojí již třetí polistopadový ministr". Jako by nebyl rozdíl mezi obviněním z podvodu a zpronevěry a (možným) formálním pochybením, kterým nevznikla státu ani někomu jinému újma. Samotného absurdního obvinění si všimá např. můj oblíbený bloger Farář Sauvignon.

Vážím si Vladimíra Mlynáře a jako u jednoho z mála politiků posledních osmi let u něho nacházím pozitivní bilanci. Z impotentního úřadu, který o potřebě své existence nikdy nedokázal plně přesvědčit odbornou veřejnost, vytvořil funkční ministerstvo. To přes všechnu (často oprávněnou) kritiku dokázalo s nejmenším rozpočtem prosadit změny, o kterých, si myslím, že by úředník bez ministerské funkce těžko vládu přesvědčoval. Samotná funkce k tomu samozřejmě nestačila. Mlynář k ní přidal i konzistentně se chovajícího politika s moderní vizí státu. Z Paroubkovy vlády (a tím i z politiky vůbec) odešel, když spolupráce s komunisty přesáhla únosnou míru.

To, že pro svou vizi státu a politiky nezískal více podpory ve své straně, ve vládě a mezi voliči, je věc jiná. To se však nesluší vyčítat, neboť to souvisí s tím, kteří politici mají naši podporu a kolik je nás takových. Pokud ho však Lidovky titulují jako "naději, která rychle zhasla" a srovnávají jeho případ se Součkovou, Baštou a Kočárníkem, nedělají tím mezi nimi rozdílu a čtenářům říkají, že politici jeho typu si podporu ani nezaslouží.

S odstupem doby je poučné si pročíst Mlynářovy názory a postoje z let 1999-2002 v knize 120 a 1 týden, která shrnuje jeho týdenní glosy a komentáře, které e-mailem rozesílal na adresy členů a příznivců Unie svobody.

Citát pro dnešní den:

Kvůli vytvoření internetových stránek pro veřejnou správu Mlynář v říjnu 2003 nařídil státní příspěvkové organizaci Testcom, aby založila společnost Testcom servis. Na ni pak nechal z rezervního fondu převést 7,5 milionu korun. Na základě podezření ministerstva financí, že firma nebyla založena v souladu se zákonem, nechal již v únoru následujícího roku novou společnost zase zrušit a peníze převést zpět na Testcom. /Lidové noviny /

Žádné komentáře: