25. listopadu 2006

Tuning

Tohle byl jeden z uvažovaných názvů pro tento blog. Jeho českým významem byl před týdnem pojmenován úvodník Perfektní víkend pátečního magazínu Lidovek.

- Strašlivě se všichni opotřebováváme každodenním životem, je moc dynamický a rychlý, příliš zaměřený na výkonnost.

Tomu by se pravicoví fundamentalisté asi zasmáli. Copak se s tím dá něco dělat? Přirozený darwinovský výběr, maximalizace úspěchu, snaha růst nade všechny meze.

Tak jsme to přece chtěli, i když se to někdy bojíme přiznat. Jenže je to pravda, při snaze dělat věci správně zapomínáme přemýšlet, zda vůbec děláme ty správné věci.

- Duševní hygiena mi pomáhá zbavit se špatných emocí. Celá západní civilizace špatně pracuje s emocemi.

Jak často jsme slyšeli, že dávat najevo emoce je slabost? Necítíme se však paradoxně oslabení, právě když nám scházejí opravdové city? Jejich sílu však nejde měřit, možná proto politici raději podporují výkonnostní sport než kulturu.

- Nenaučili jsme se dostatečně říkat svůj názor, pouštět si lidi k tělu. Svoje problémy si necháváme pro sebe a navenek držíme určitou fasádu, hlavně aby se nám nikdo nedostal pod kůži. Kdyby někdo otevřel moje intimní zápisky, viděl by, že jsou plné obav a strachu.

Úzkost je prý jediná emoce, kterou nejde předstírat. Nepřiznat chybu, pochyby, neúspěch se postupně stává normou v tvrdém konkurenčním boji. Kdo to umí nejlépe, dostane se nejvýš. U politiků až k vlajce Pravda vítězí. Takoví nebojují s vlastními omyly a úzkostmi, jen s atentátníky.

- Kdybych svoje sebezpytování o sobotě a neděli vynechal, vstupoval bych do pracovního týdne s určitou agresivitou vůči celému světu.

Tedy vybíjení a současně nabíjení, buďte mi svědkem.


Citáty pro dnešní den:

Igor Blaževič, ředitel oddělení lidských práv a festivalu Jeden svět, společnost Člověk v tísni

Žádné komentáře: