21. června 2006

Rady pro filmové Vary V.

5. Nejen filmem živ je Varů host

Skalní milovníci filmu stihnou denně i pět kousků. Zdraví prospěšné je však mezi nimi najít si čas alespoň na jídlo. O restaurace, pizzerie, kavárny a čajovny není ve městě nouze, záleží jen na vkusu a peněžence. Mám dvě obzvlášť oblíbená místa.

Když se dáte nedaleko od Vřídelní kolonády po ulici Zámecký vrch do kopce, asi po 150 metrech narazíte napravo na stejnojmennou restauraci. Kychyně i interiér ve francouzském stylu, široká nabídka vín včetně archivních, sedět se dá při dobrém počasí také venku. Míst tu není mnoho, takže bez rezervace je šance na posezení ve větší společnosti malá.

Druhým tipem je Charleston, který se nachází na rohu Bulharské ulice v centru města. Zde je pro změnu anglický styl interiéru a na stěnách ukázky titulních stran ostrovních novin z doby prvního člověka na měsíci, atentátu na Kennedyho apod. Kuchyně a víno rovněž skvělé.

Jak už jsem naznačil dříve, při přejícím počasí je škoda nevyužít osvěžení v bazénu nad Thermalem. Komu se nechce zdlouhavě obcházet celý komplex hotelu lesem, může jet hotelovým výtahem. Tedy počká-li si chvíli, až někdo pojede dolů, neboť přivolat ho lze jen kartou hotelových hostů.

Doprovodný program zahrnuje koncerty (každý den v 17 a 20h před Thermalem) a výstavy. Letos to budou mj. obrazy Sergeje Ejzenštejna, průřez tvorbou Theodora Pištěka, filmové plakáty, rekvizity z natáčení znělky (František Skála) nebo fotografie Alexandra Kratochvíla. V programu jsou dále turnaj v petanque a tradiční čaj o ČTvrté (diskuse s tvůrci českých filmů). Asi vyzkouším Kavárnu potmě. "Nevidomý průvodce vás posadí a obslouží v absolutním zatemněním a vy si vyzkoušíte, co umíte vnímat všemi smysly najednou - kromě zraku."

Pokud to chcete letos zkusit, je nejvyšší čas myslet na to, kde budete spát (o moc víc v místě ubytování nestihnete). Atraktivní lokality jsou obsazeny měsíce předem. Pokud však nemáte velké nároky, i teď se dá něco najít. Oficiální festivalová nabídka zde.

Vážně pojeďte, stojí to za to.

Verš všedního dne:

V sálu kina příšeří
s kritikou se nesvěří,
dotyk ruky, kolena ...
vedle sedí stulená

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nabídka zahraničních vín na Zámeckém vrchu od loňska značně prořídla, nicméně kuchyně je tam stále vynikající.

Kdo si potrpí na flambované palačinky, měl by zkusit restauraci hotelu Promenade. Lepší jsem zatím nejedl.