6. srpna 2008

Květináč v Atlantiku III

Kvůli pronájmu auta netřeba do Funchalu (i když byste u menších místních půjčoven asi trochu ušetřili), přímo na letišti u Santa Cruz si můžete vybrat asi z pěti firem, které se liší víceméně jen v pověsti značky. Pro objetí Madeiry máte v každém případě dvě možnosti. Cesta proti směru hodinových ručiček (tedy na severovýchod) by znamenala, že jako první místo navštívíte vůbec to nejlepší, co ostrov nabízí. Pokud jste v letadle nespali, malou ochutnávku jste mohli spatřit už při přistávání.

My si to i tentokrát chtěli nechat na konec a tak jsme vyrazili jihozápadním směrem. Kolem Funchalu projedete po dálnicích rychle. Provezou vás skalami a po cca hodince už můžete uhánět vstříc zapomenutým koutům Evropy. Aspoň tak se mi před pěti lety jevila zahrada moře, Jardim do Mar.

Malá vesnička na jihozápadním pobřeží zůstala v mých vzpomínkách jako jedno z mála míst, kam nehrozí autobusový zájezd předpažujících turistů a kde bych vydržel i několik dní jen číst nebo pozorovat vlny rozbíjející se o strmá skaliska. Wikipedia uvádí 250 obyvatel z roku 2001, já bych to tenkrát odhadl na pár desítek. Surfařská sezóna ještě nezačala (snad jen tím je místo turisticky atraktivní, ale surfaři obyčejně nejezdí v autobusech) a na prahu chátrajících domků posedávalo jen pár babiček.

Po pěti letech jsme tu našli podél pobřeží vydlážděnou promenádu, nové bistro a také hotýlek na náměstí prohlídl. Pan provozní byl tak potěšen naší návštěvou restaurace, že nám dal ke kávě výborný Pan de coco. Hned za rohem stojí neokázalý kostel napodobující pařížský Notre Dame.

Jardim do Mar, Calheta nebo Prazeres jsou příjemné zastávky na cestě, ale na západní straně ostrova je nejlepším tipem k ubytování mys Ponta do Pargo. Kousek nad majákem je malý klidný hotel s výhledem na Atlantik, z něhož za pár minut sejdete do travnaté idyly ticha. Dobře najíst dostanete buď přímo u hotelu a nebo kousek dál v Tea House, což je stylově zařízená restaurace s terasou na útesu, kde dělají tu nejlepší espadu s banánem na ostrově. S návštěvou Ponta do Pargo neváhejte, má tu prý brzy vyrůst golfové hřiště.

Druhý díl

Madeira pro dnešní den:

Celé album na Flickru nebo fotky Ondřeje Hejdy

Žádné komentáře: