26. srpna 2008

Flickr: Skupinové hrátky

Šikovný marketing a reklama - stejně jako ve fyzickém světě - pomáhají uspět produktům dobrým i špatným. A obráceně - i bez marketingu a reklamy se kvalita prosadí; jen to má těžší a potřebuje trochu štěstí. Stejné je to se sdílením fotek prostřednictvím skupin na Flickru.

Jen pro představu - existuje např. přes 40 tisíc skupin souvisejících s fotkami stromů, 2 tisíce s fotkami střech atd. Některé skupiny jsou zaměřeny velmi specificky, např. jen na doškové střechy v Anglii nebo černobílé portréty starších mužů v čepici (teď si vymýšlím, ale možná takové jsou), a mají pouze desítky členů a stovky fotek. Řadu skupin najdete poloprázdných a mrtvých, neboť nadšení jejich zakladatelů brzy vyprchalo. Naopak ty největší a nejaktivnější skupiny mívají až desetitisíce členů, statisíce fotek a stovky diskusních vláken.

Ať si vymyslíte jakékoli téma a žánr, je vysoce pravděpodobné, že už k němu nějaká skupina existuje. Je pouze otázka, jestli vám bude vyhovovat (vymezení může být příliš široké nebo úzké, moderace příliš přísná nebo benevolentní, ostatní členové vám nemusí sedět a nebo jsou příliš pasivní) a nebo máte chuť, čas a dostatek spřízněných fotografů k založení a správě nové vlastní skupiny (mohou být i privátní s omezeným přístupem).

Každou svoji fotku můžete vložit až do 60 skupin (vlastníci bezplatného účtu jen 10). Jistě ji tak dáte větší šanci na to, že si je prohlídne, okomentuje nebo uloží mezi oblíbené více lidí, čímž si získá vyšší rating. Ale zvažte, zda tomu chcete věnovat více času než samotnému focení nebo zpracování hotových fotek.

Nejkvalitnější fotky najdete v moderovaných skupinách, kam je lze vkládat jen na pozvání (tj. někdo pod fotkou zanechá komentář s pozvánkou do jedné nebo více skupin). Nedělám si iluze, že to nejde obejít vzájemnou domluvou, ale v zásadě to nic nemění na tom, že každé omezení (např. maximálním počtem fotek, které lze přidat do skupiny za časovou jednotku) zamezí rozšiřování balastu.

Pokud stojíte o mé tipy, za nahlédnutí stojí např. skupina 500x500 určená fotkám čtvercového formátu. K vložení do hlavního poolu není třeba pozvání a navíc se můžete zúčastnit řady tématických soutěží (v černobílé, portréty, mosty, pouliční život). Volná soutěž probíhá každý týden.

Jiným příkladem je skupina The Jurors, kam se naopak do hlavního poolu dostane pouze fotka, která si získá kladný hlas aspoň tří z 20 porotců (přičemž se vždy 3 až 5 z nich vyjádří a dá svůj verdikt ano/ne). Je to užitečná možnost nechat si posoudit fotku zkušenějšími fotografy. Pokud se však chcete vyhnout zklamání, vkládejte jen fotky, které opravdu považujete za originální a bez výrazných chyb, a nebo když vás zajímá názor jiných a unesete kritiku.

Dále se můžete pokochat např. ve skupinách Free Art (jen na pozvání) nebo Art of the light (o vložení zaslaných fotek rozhoduje moderátor). Ostatně podívejte se sami do seznamu skupin, kde je členem autor vašich oblíbených fotek na Flickru.

Fotka pro dnešní den:

Jedna z dvanácti vítězných v 11. týdnu soutěže ve skupině 500x500.

Žádné komentáře: