25. srpna 2008

38k/600

Dva roky na Flickru a přes 500 dnů s digitální zrcadlovkou Canon D400. Statistiky hlásí šestistou vystavenou fotku a nečekané tisíce zobrazení. Je opět čas poděkovat všem za návštěvy a to zvlášt psavcům, kterým některé obrázky stojí za komentář. Největší dík patří spoluflickristům, u nichž se učím, jak to dělat líp. Brzy se k nim podíváme.

Stále mě fascinuje, jak Flickr počítá faktor zajímavosti, podle něhož všechny fotografie hodnotí, a jak nevyzpytatelné jsou reakce návštěvníků. Dost často mě překvapí, co se líbí a co propadá. A to je na tom nejzajímavější pro mě.

Statisticky nejzajímavější pětadvacítka podle Flickru se od loňska dost změnila. Ještě pořád v ní figurují čtyři staré kousky focené kompaktem a jedna z mých úplně prvních fotek zrcadlovkou. Ačkoli krajinky nepatří k mým nejoblíbenějším žánrům, největší zastoupení má Madeira s Azory a - pořád se nepřestávám divit - dvě z prvních čtyřech míst patří okolí Bukovanského mlýnu.

Flickr je vůbec zajímavý fenomén. Když jeho defaultní nastavení (lze změnit) přestalo zobrazovat fotky označené (kým?) jako nevhodné pro veřejnost (nešlo jen o pornografii, ale o jakékoli zobrazení nahoty včetně "artistic nudity"), spustili nespokojení uživatelé masivní kampaň proti cenzuře. Když se nedávno objevila nová technická vymoženost vkládat do alb i krátká videa, spousta uživatelů se opět vehementně postavila proti s tím, že Flickr není žádné YouTube.

...


Jeho vlastník, Yahoo, zatím odolává námluvám Microsoftu, ale zakladatelé ho už opustili. Snad Flickr zůstane, jaký je, protože kultura jeho komunity je výjimečná a vybudovat ji jinde znovu by trvalo dlouho. Právě kvůli těmto lidem jej považuji za nejbližší mi sociální síť.

A vzhledem k opakujícím se dotazům na její fungování se na některé funkce podíváme zblízka. Zkušenější uživatelé nechť jdou mezitím fotit...

Žádné komentáře: