27. srpna 2008

Flickr: hlasování, výběry a galerie

Mnoho skupin používá pro výběr těch nejlepších fotek demokratické hlasování členů formou udělování cen (awards). To jsou ty (v lepším případě) maličké nebo (v horším) velké a blikající ikony, kterými se hemží komentáře pod těmi nejúspěšnějšími snímky. Jejich autor je vložil do skupin, jejichž členové jsou takto motivováni oceňovat fotky vložené za poslední období.

Opět platí, že mezi nejpopulárnějšími fotkami vloženými do desítek skupin jsou jak ty úžasné, které objevíte jen jednou za čas, tak i ty trochu kýčovité, které najdete v řadě populárních skupin. A naopak, i bez prohlížení skupin lze narazit na nádhernou fotku. Ale chce to více hledání a nebo štěstí.

Osobně se snažím o zlatou střední cestu a vyhýbám se obecným skupinám typu "Naprosto úžasné snímky" s obvyklým pravidlem "Za každou vloženou dej hlas X fotkám". Většinou posílám fotky do 3-6 skupin, které se tématicky i žánrově hodí a které aspoň občas navštěvuji. Na druhou stranu přiznávám, že v několika málo skupinách hru s cenami hraji a snažím se respektovat pravidla zajišťující právo každému vystavit fotku za podmínky, že nebude jen sobecky očekávat ceny pro ty svoje, ale prohlídne si a vybere pár nejlepších od ostatních.

Takhle např. funguje skupina Ilustrar Portugal nebo A+++. Obě jsou příkladem hierarchického systému hodnocení. Fotky, pro které hlasovalo aspoň 5, resp. 9, členů skupiny, získávají pozvání do sesterské skupiny Serie Ouro, resp. Super A+++, kde mohou být vystaveny jen ty nejúspěšnější fotky. A pokud ve skupině A+++ nezíská fotka ani jeden hlas, po určité době ji moderátor vymaže.

V rámci jednotlivých skupin se ještě využívají diskusní stránky pro výběr a hlasování fotek, kterým např. chybí jen jedna, resp. tři, ceny k postupu výš, nebo pro ty úplně nejúspěšnější snímky, které nasbíraly více než 10 cen, a nebo pro galerie nejúspěšnějších členů skupiny.

Přečtěte si pozorně pravidla, než se do skupiny přihlásíte a vložíte svou první fotku. V některých jsou moderátoři benevolentní a ne vždy kontrolují, zda všichni udělí správný počet cen za každou fotku, kterou vloží. Jinde jsou zase přísnější, než byste čekali, a s použitím automatických skriptů odhalují zapomnětlivce nebo podvodníky, které bez varování vylučují.

Foto pro dnešní den:

Jedna z vítězných fotek soutěže skupiny Serie Ouro za červen 2008

Žádné komentáře: