30. prosince 2009

140 znaků je málo aneb Svědek je zpátky

Kdyby jeden bit. Ani 140 znaků mi už nestačí. Mr. Twitter jistě nebyl jediným důvodem mé odmlky, ale s přítelem Facebookem na tom mají slušný podíl. Uvědomil jsem si, že jej používám spíš jako záznamník jednodušších myšlenek, pocitů a citátů, které je škoda nechat zapadnout. Obdivuji přitom mistry tohoto žánru a s gustem doporučuji své oblíbené @matesola, @maxxan, @cermak, @petrkou nebo @zadnadama.

Tihle mají asi nejvíc kousků mezi mými označenými favority. BTW nástroj na podrobnou statistiku tohoto typu jsem ještě nenašel, ale obrácený přehled umí Favstar. Pokud vás tedy zajímá, kdo si uložil jaké vaše twity mezi svoje oblíbené, vyzkoušejte.

Facebook mi k srdci stále moc nepřirostl. Připadá mi spíš jako marketingové kolbiště, na němž se časem díky Pages může rozvinout slušný B2C a C2C byznys. Jaké mám přátele, takový mám Facebook, chcete asi říct. Jenže na rozdíl od Twitteru nejsou na FB spojení asymetrická. A co když přátelé, kterým jsem spojení navrhl sám, moc nepíšou, zatímco nutkavá potřeba updatovat svůj status některých z těch, jejichž návrh na spojení jsem přijal, mi dvakrát radost nedělá?

Častější pobyt v jeho prostředí mi dokonce přestal dělat psychicky dobře. Cítím to nejvíc, když k němu sedám po delší době v terénu erelka. Jo, občas tam objevím zajímavý tip, ale ty (většinou jen rádoby) vtipné a (skoro vždy) povrchní banality tolik bijí do očí, že si říkám, proč raději nejdu dorazit některou z rozečtených knížek. No jo, NIČ (neidentifikovatelná internetová činnost) a prokrastinace, však víme.

A tak se vracím sem, už mi to scházelo. A nevadí mi, že to bude jen pro pár lidí, pokud sem tedy ještě vůbec někdo chodí. Žádné literární klenoty, jen to, co se do 140 znaků prostě nevejde. Odpovědi na otázky, které nebyly položeny. Pár odstínů mezi černou a bílou, které přebývají.

6 komentářů:

Hana Kostovičová řekl(a)...

Co se mi na Facebooku líbí, je možnost "lajkovat" něčí text, aniž bych musela vymýšlet inteligentní text jako komentář. :-)
Hana likes this!
;-)

svědek řekl(a)...

Svědek likes Hana likes this ;)

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Pak si lze vyřadit jednotlivé lidi z feedu, ale přáteli zůstanou.

svědek řekl(a)...

Díky za připomenutí, na to jsem pozapomněl. Pro začátek jsem si vypnul aspoň přísun jobovek o tom, co kdo našel na farmě a jak se mu daří být správným mafiánem. Je s podivem, kolik lidí si myslí, že to zajímá někoho jiného než ty, co to hrají.

Nemluvě o FB skupinách, jejichž jediný smysl je často jen být součástí stáda. Právě teď se o jedné takové dost mluví a je imho dobře, že na nebezpečí zneužití takto lehce získaných duší někdo poukázal.

Anonymní řekl(a)...

Facebuku taky nerozumím, a rychle jsem z něho odešel. Přesně jak píšeš v komentu, stádo ovcí.

svědek řekl(a)...

Také to vystihuje www.michalsmrcka.cz/clanek/208-proc-jsem-omezil-facebook-stala-se-z-nej-zumpa