26. června 2008

Děkujeme za nabídku, pane ministře

Dostal se mi tento týden do ruky úřední dopis. Jedno ministerstvo naši firmu žádá o předložení nabídky na veřejnou zakázku. Dopis je datován 28.5.2008, ale poštovní razítko na obálce ukazuje, že byl odeslán až 12.6. Lhůta pro předložení nabídek prý skončila 20.6. v poledne.

Jsem naštvaný, rozčilený? Ani ne. Téma zakázky jde hodně mimo naše zaměření, takže bychom se stejně nepřihlásili. Vypadá to, že pro zakázky "malého rozsahu" stačí obeslat několik organizací a formálním pravidlům tenderu je učiněno za dost.

Ano, způsob doručování pošty a moje i kolegova nepřítomnost v minulém týdnu zavinily pozdější vyřízení o několik dní, ale i kdyby vše probíhalo podle ideálního scénáře, máme na vypracování nabídky ("maximálně 50 stran") 5 pracovních dnů. Vlastně méně, neboť pouze pro pražské firmy je doručení do sídla ministerstva úkolem v řádu minut.

A to, řekněme si na rovinu, smrdí. Někdo by mohl nabýt i dojmu, že spřízěný favorit tenderu dostal informace dřív a že takto probíhají veřejné zakázky v naší státní správě běžně.

V poslední době mám možnost vidět zblízka dění okolo veřejných zakázek na úrovni kraje i města a vzhledem k tomu, že naše aktivity jsou spojeny do značné míry s veřejným sektorem, pomalu mě přechází chuť v tomto prostředí podnikat. Ještě horší mi připadá ztracená víra, že se moje generace dožije lepších poměrů.

1 komentář:

tom řekl(a)...

buď v klidu, to vypadá na obyčejný úřední šlendrián. kdyby tu zakázku chtěli zmanipulovat, osloví jen okruh firem, které vědí o co jde ... ale jinak máš pravdu, podnikat v tomto prostředí se zákazníky ve státní správě je značně demotivující ... :-(