11. června 2008

iPhone tři, hledání G bodu

Podle včerejší Jobsovy prezentace se zdá, že pro nový iPhone 3G zůstanou platit mé výtky víceméně jen pro SMS, MMS (chápu, že obě jsou pro Američany zanedbatelné), foťák a částečně pro ukládání na disk (uložení příloh mailu už bude možné, u ostatního zatím těžko soudit). Argumenty pro integrovanou GPS a výdrž baterií také znějí přesvědčivě.

Poloviční cena asi rovněž zahýbe s poptávkou. Jasně, že si operátoři přisadí na 3G tarifech, ale za to uživatelé dostanou cca trojnásobnou rychlost a možnost souběžného přenosu hlasu a dat. To, že u nás Vodafone ani T-mobile 3G nenabízí, není chyba Apple, ale našeho zaostávajícího trhu. O to více bude cena balíčku za iPhone+tarif důležitějším faktorem.

Nejvíce mě zajímá iPhone Store, tedy centrální nabídka aplikací od třetích stran (půjde jim 70% příjmu), a jak se Apple bude stavět k odblokovávání pro sítě jiných operátorů (od nich prý už nebude mít podíl na příjmech).

S aplikacemi třetích stran souvisí i otázka běhu na pozadí. Apple se chce vyhnout riziku, že cizí aplikace budou zbytečně zatěžovat procesor a hlavně baterii, a jejich komunikaci s uživatelským rozhraním bude řešit přes vlastní Push service. Takže např. ohlášení nových zpráv v chatu pošle externí aplikace na server Apple a ten jako jediný bude moci okamžitě informovat uživatele s nabídkou možnosti přepnout se do aplikace, která by tak opět pro sebe získala potřebné zdroje.

Už teď je jasné, že iPhonů se prodá dost na to, aby se vyplatilo psát pro ně viry. Jako uživatele mě zajímá, zda se proti tomu bude Apple bránit nějakým typem kontroly, případně certifikace všech externích aplikací z jeho iPhone Store, které budou chtít používat rizikové funkce systému.

Žádné komentáře: