7. února 2007

Na Paprsku

My "lyžaři laici" potřebujeme k odložení zábran obzvláště vypečenou souhru okolností. Vedle příznivého počasí také lákavá místa, kde máme na prkýnkách splynout s přírodou. Mezi mé nejmilejší v Jeseníkách patří chata Paprsek, přirozený to start nebo cíl četných běžkařských tras v okolí. Hned pod chatou je navíc svah s vlekem, takže lze šoupavé pohyby prostřídat s hranivými a zkoušet pády ve větší rychlosti.

Na Paprsek jsem obvykle dorazil z Ramzové, vymrzlý a natěšený na horkou polívku, pivo, případně borůvkové knedlíky. Ten pocit uspokojení, když člověk našel místo v plné restauraci, obložen bundami a čepicemi, si pořád pamatuji. Teď poprvé jsem tu mohl strávit skoro tři dny a nemusel ujíždět před stmíváním. Jak už to bývá, sáhnutím si na hvězdu jí trochu zbledne gloriola a zmenší se piedestal, v každém případě se sem však zase rád vrátím.

Cestou z/do Kunčic, odkud vede jediná silnice na chatu, doporučuji stavit se ve vinárně Goldek ve Starém městě. Najdete ji pár metrů od rohu náměstí, kde se nejvíce svažuje. Kdo se nenechá odradit značně chátrající fasádou, uvnitř najde útulně zabydlenou místnost s krbem a příjemným osvětlením, kde servírují např. bifteky z argentinského hovězího, čaj Dilmah nebo kávu Piazza d'Oro.

Citát pro dnešní den:

Často i v haleně chatrné najdeš rozumy jadrné
/lidové přísloví/

Žádné komentáře: