16. února 2007

Perly českého filmu na ocet

Tomáš Baldýnský ve středečních Lidovkách připomíná, že velká většina negativů starších českých filmů je uchována ve stavu, jehož restaurování přijde na miliony korun. Digitalizují se přitom spíše ty divácké, kriminální či srandovní filmy, o které má zájem televize. Ve kvalitě, která vyhovuje televizi, avšak ne slušnému DVD. Naše vlastní filmová historie tedy vypadá jako učebnice dějepisu, do níž se propracovaly jen divácky vděčné epochy.

Má pravdu a nevím, jestli je nás tak málo, kteří by si rádi koupili filmy Evalda Schorma, Juráčkův Případ pro začínajícího kata nebo starší snímky Jana Švankmajera. Navíc česká vlna 60. let je stále v zahraničí pojmem a jako významná součást naší kultury by si zasloužila lepší zacházení než to upravené zákony a smlouvami starými 15 let.

Divadelní hry na DVD jsou o něčem jiném. Přesto. Nepodívali byste se na slavná divadelní představení ze Semaforu, Zábradlí nebo Činoherního klubu? Na DVD je vydává v edici Perly českého divadla firma Thespis a od každého titulu se prý prodá asi 1500 kusů. Ještě mnohem více bylo čtenářů Reflexu, kteří si objednali Člověka z půdy. Jsem jedním z nich.

Citát pro dnešní den:

Úspěšnost české kinematografie - jak umělecké, tak komerční - úzce souvisí se systémem její podpory, právním rámcem určujícím vztahy mezi jednotlivými zainteresovanými subjekty, možnostmi kvalitní přípravy filmových projektů, se způsobem propagace hotových děl, fungováním orgánů, které se o českou kinematografii starají. /Zdeněk Holý, Cinepur/

Žádné komentáře: