22. prosince 2007

Zůstalo za očima

Po dlouhé době jsem updatoval v bočním sloupci poslední knihy a filmy. Filmový výběr mých top přesouvám sem a pokusím se tu zdůvodnit, proč právě tyhle.

Amadeus
Forman jako jediný režisér tu má tři, tento je na prvním místě. Když Mozart na smrtelné posteli diktuje Salierimu a ten nestíhá zapisovat noty, není to jen oslava hudby, ale úplné odevzdání se jí. Génius opakovaně ukazuje, jak se bez větší námahy ponoří až na dno, kam by se ostatní nepouštěli (i když by to třeba někdy dokázali). Hudba má ve filmu přímo hmatatelnou sílu (místo výchovných koncertů bych posílal teenagery do kina na Amadea).

Matrix
Důstojné pokračování Tarkovského a temných sci-fi příběhů typu Blade runner. Nejde tolik o technické triky a prostředí počítačových her na internetu, ale i to vytváří nový kontext pro to, zda a jak vnímáme objektivní realitu. Máte už chuť na červenou pilulku?

Forrest Gump
Jak šťastná bývá nevědomost. Geniálně vymyšlený scénář prolétavající moderní historií Ameriky geniálně zahraný Hanksem. Pro někoho film útočící na city, ale tak k čemu by hergot měly být, než abychom je používali?

Na dotek
Dva propletené páry (ostatně víc herců není třeba), koncentrované emoce a muzika Damiena Rice. Natočeno podle divadelní hry, která se hrála i v brněnské Redutě. Už jste se někdy žárlivě hádali do krve se svým partnerem? Proč jsme chlapi tak zvědaví a sebetrýzniví?

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
Aspoň jeden kousek od Korejce Kim Ki-duka. Jak je u něj obvyklé, moc se ve filmu nemluví. Po něm je také lepší nemluvit a jít si sednout na čaj. A nebo se projít v lese.

Invaze barbarů
Kanadský film o umírání. O přátelství a pochopení pro lidské slabosti. O tom, co je pro nás důležitější. Mrzí mě, že jsem stále neviděl Úpadek amerického impéria, na který Invaze volně navazuje.

Americká krása
Třeba kvůli tomu sáčku poletujícímu ve větru. Dokáže tenhle film vůbec pochopit někdo pod třicet?

Schindlerův seznam
Svět není černobílý a nikdy nebyl. Každý si musí srovnat svoje misky má dáti dal. A ocenit lidský život.

Přelet nad kukaččím hnízdem
Tímhle Forman dobyl Ameriku, jedna z nejlepších rolí Jacka Nicholsona. Dokonalá metafora pro vzepření se manipulaci totalitním režimem. Abychom nezapomněli, že nejde jen o to mít sílu utrhnout umyvadlo, ale také o to najít odvahu to zkusit.

Tygr a drak
V roce 2001 získal čtyři Oscary, mj. jako nejlepší neanglicky mluvený film (mezi nominovanými porazil Hřebejkovo Musíme si pomáhat nebo Amores Perros). Pro někoho asijská pohádka s bojovými tanci. Já si v tom našel mnohem víc a ten hudební motiv bych mohl poslouchat hodně dlouho.

Proti zdi
Cože, německý film o Turcích? Přesto žádné nudné sociální drama. Jen silná a uvěřitelná love story ze současnosti, která si nebere servítky. I tady hraje hudba významnou roli.

Nepřítel státu
Ten film je z roku 1998. Jaké technologie mají k dispozici vlády dnes? Jedna z bravurních rolí Gena Hackmana. Vtipné, akční, přitom na dost vážné téma.

Rabín, kněz a krásná blondýna
Aby tu byl zastoupen také lehčí žánr. Originální název Keeping the faith se hodí lépe. Takhle si dělat srandu z věrouky, no není to nejlepší způsob jak si udržet nějakou víru v tomto odcizeném světě?

Lásky jedné plavovlásky
A ještě jedna komedie. Pro někoho nejlepší a nejtrapnější Formanův film. Kvůli Haně Brejchové, postelové scéně Pucholta s rodiči, kvůli vzpomínkám a době, kdy jsem jej viděl poprvé.

13 komentářů:

Hana Kostovičová řekl(a)...

Máme podobný filmový vkus:-) Souhlasím s tebou ve všech uvedených filmech, které jsem viděla.
A ta scéna s pytlíkem je skvělá, tohle vnímání světa mi je blízké. Nemůžu říct, jestli jsem Americkou krásu pochopila, protože si třeba můžu myslet, že ano a co když po třicítce zjistím, že jsem se mýlila...musíš počkat šest, sedm let a řeknu ti ;-)

svědek řekl(a)...

Já samozřejmě neznám odpověď na tu svoji otázku. Ale na to, co mi po letech řekneš, jsem opravdu zvědavý :)

Anonymní řekl(a)...

na Americké kráse je půvabné i to, jak si tam každý může najít svého hrdinu, svou linii, s níž se identifikuje...
když jsem ji viděla poprvé, bylo mi taky ještě pod třicet, a dostala mě na kolena...

svědek řekl(a)...

Něco tu chybí. Ray. A to nemám zrovna v lásce životopisné filmy.

svědek řekl(a)...

Jak jsem mohl zapomenout na Nesnesitelnou lehkost bytí? Navzdory všem nedokonalým reáliím, navzdory tomu, jak pozdě jsem film poprvé viděl.

Který film lépe vypovídá o československé normalizaci než těch pár scén z druhé půlky filmu? Jenže jeho síla je právě v tom, kolik toho ukazuje bez závislosti na reáliích konkrétní doby.

svědek řekl(a)...

Ten seznam nemůže být konečný. Ale když jsem něco dopíšu, to už musí bejt. Takže jedeme dál - Sedm.

To není obyčejná detektivka, ale mnohovrstevný král žánru. Podobně jako Všichni dobří rodáci - s každým dalším shlédnutím se mi to líbí víc.

Rafinovaná filmová lekce o boji dobra se zlem, kde nejobtížnější je vyrovnat se s tím, že v každém zlu je kus dobra.

svědek řekl(a)...

Doplňuji odkaz na scénu z Amadea. Díky Petrovi Lutonskému

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

24 a myslel jsem, že ano (ale budu to muset zkusit znovu, o tom žádná, nejsem úplně srovnatelný). Nakolik pomohlo, že to bylo v půlce vojny?

svědek řekl(a)...

Na Twitteru jsem slíbil, že to sem hned přidám, takže no doubt - Vnuknutí, Inception, Počátek - jak chcete. Proč?

V červenci jsem četl Učebnici lucidního snění a tohle je další kus do mozaiky. Kromě působivých filmových triků ponechává film hodně k přemýšlení. Třeba roli architekta. Nebo počet snových úrovní, ve kterých se ještě dokážeme pohybovat (nemyslím od sebe rozeznat, ale opravdu udržet kontext). Nebo ne/schopnost vytěsňování z paměti, úleva při vyprázdnění mentálního bufferu, je toho víc...

svědek řekl(a)...

Hudební trilogie Carlose Saury Krvavá svatba, Čarodějná láska a Carmen by sem taky mohla patřit. Carmen šla včera na ČT2 a vtáhla mě nad očekávání. Neznám asi lepší film pro zapálení nových fanoušků baletu a flamenca.

Vzpomněl jsem si při tom na Karamazovy Petra Zelenky, kde se rovněž proplétají osudy postav a herců při zkoušení divadelního představení. To mě možná na obou filmech přitahuje nejvíc.

svědek řekl(a)...

Želary. Silný příběh a vynikající herecké výkony. Tohle si Oscara zasloužilo, škoda.

Peťka | flamenco řekl(a)...

to svědek: Díky za tipy, flamenco mám ráda, snad ty filmy seženu :)

svědek řekl(a)...

Gladiátor. Získej si přízeň lúzy a povládneš velkou mocí. Jak aktuální.