14. března 2007

Fotodilema

V srpnu jsem se tu svěřoval se záměrem přejít z kompaktu na digitální zrcadlovku. Po Vánocích jsem pro to udělal první krok - koupil si výbornou knihu Romana Pihana Mistrovství práce s DSLR, abych se začal i teoreticky trochu vzdělávat a nebylo tak snadné mě při koupi nového vybavení opít rohlíkem. Postupem doby jsem si našel pár srdci mi blízkých foto serverů a více si všímám zmínky o zrcadlovkách v blogování okolo. A že je poslední dobou co číst.

Vypadá to, že s přechodem od kompaktů se roztrhl pytel. Ivo Lukačovič napsal na svém blogu během února sérii článků o svém výběru DSLR, ve kterých uvažuje velmi podobně (až na to využití v letadle), a dost mi v některých bodech pomohl. Užitečné (proti)argumenty mi poskytli zkušenější blízcí a pak nadšenci v net diskusích.

V užším výběru mám už jen dva kousky od Canonu a Nikonu. Zdá se, že většina českých amatérů preferuje Canon, jehož nový model amatérské zrcadlovky právě masivně podporuje reklama. Hlavní rival od Nikonu se zase stal podle Digi arény zrcadlovkou roku 2006. Mám za něj dát o 5 tisíc (čtvrtinu) víc a nebo ušetřené peníze investovat do kvalitnějších objektivů?

Co od DSLR čekám? Především možnost více ovlivňovat hloubku ostrosti, kratší reakční dobu (oba modely umí 3 snímky/sec) a možnost výměny objektivů. Lákají mě reportážní fotografie a proto se místo jednoho univerzálního zoomu přikláním ke dvěma sklům. To základní by mělo začínat s ohniskem na 17/18 mm při velmi dobré světelnosti a ne příliš těžký teleobjektiv by se mí líbil až do 300 mm. Stabilizátor obrazu budu muset oželet.

Dnes jsem si byl poprvé oba osahat a je to věru těžká volba. Do příštího týdne bych už chtěl mít novou hračku doma. Poradí někdo?

Dilema pro tento týden:

Tělo Canon EOS 400D vs. Nikon D80

Objektiv základní
SIGMA AF 17-70mm f2,8-4,5 DC ASPH IF MACRO
vs. TAMRON SP AF 17-50mm f2,8 XR Di II LD ASPH IF

Teleobjektiv
TAMRON AF 70-300mm f4-5,6 Di LD MACRO
vs. CANON EF 75-300mm f4-5.6 III USM

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Určitě radím NIKON D80 + originální objektiv NikkorED (nevím z hlavy jaké mají parametry) + tele jakýkoliv - s tím člověk fotí méně. (ale možná nabízejí výhodný set)

Mám s Nikonem dlouholeté vynikající zkušenosti, s D80 jsem taky neco nafotil. Docela hodně vydrží i v nepříznivých podmínkách + se dají do něj nakoupit "klasické" baterie.

Petr ch.

svědek řekl(a)...

Díky za doporučení, byla to těsná volba mezi dvěma skvělými foťáky. Nakonec jsem zvolil Canon s tím, že ušetřených 5k jsem dal do kvalitnějších objektivů (které jsou u Nikonu neporovnatelně dražší a obtížněji sehnatelné).