10. února 2009

AppStore needs more

"Jak seš spokojenej s iPhonem?" ptají se známí a já po pravdě odpovídám, že sem tam ještě narazím na další úskalí (zvlášť pokud jste synchronizovali dva různé iPhony na jednom počítači nebo jeden iPhone s více iTunes instalacemi), přesto klady stále převažují a nelituju, že jsem si ho pořídil. Na 3G verzi jsem povýšil se záměrem, že si ho nenechám brejknout a budu moci využívat garantované aplikace z AppStore.

Tady neskrývám obrovské zklamání. Nečekal jsem první týdny zázraky, ale po necelých pěti měsících provozu mi nabídka přijde neskutečně chudá a způsob navigace a rozhraní vlastního obchodu prachmizerné. Nemůžu uvěřit, že v něm pořád není náhrada za dvě nejodfláknutější aplikace, které tam má Apple od začátku - pro psaní a správu SMS (ta mně vadí hodně) a pro focení (to vem čert, ale že jim to není trapné). Proč tam nejsou, byť za vyšší cenu, třeba aplikace SMSD, Snapture nebo Swirly MMS, které existovaly už pro první verzi telefonu?

Co tedy z iStore využívám? Geocaching (za 8 eur, ale je to plnohodnotná nativní aplikace s nabídkou nejbližších skrýší, pokud by vám nevadilo zadávat ručně souřadnice, navigující aplikace jsou i zdarma) a RSS Pro (stála jen pár centů a kdybych nechtěl importovat zdroje z Google Reader, stačila by bezplatná verze), zdarma pak Twinkle na twitterování z terénu a Evernote. Dnes jsem si stáhnul ICQ, iTranslate pro slovníkový překlad, iTalk pro hlasový záznamník, BlogWriterLite pro cestovní zápisky na Svědka a Stars pro noční oblohu. Blbosti, které jsem vyzkoušel a hned smazal, neuvádím.

Co dalšího z iStore používáte a doporučíte? Třeba právě na překlad nebo ty tři věci výše. /Zde děkovná vsuvka Matesolovi za jeho tipy z dřevních dob/. A nebo se na iStore vykašlat a nechat si iPhone brejknout?

Citát pro dnešní den:

Are there any plans to make Snapture available in the AppStore? At this time, Apple has not yet opened up the necessary camera frameworks to port Snapture to SDK. However, we plan on making Snapture available on Apple's app store when the camera frameworks are opened up.

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

jojo, presne tak - apple razi teorii, ze oficialni aplikace smi pouzivat pouze velmi omezene mnozstvi funkci telefonu, pouze ty "povrchni" - snazi se tim zabranit tomu, aby aplikace nejak vic zasahovaly do jadra telefonu a ten pak byl treba nestabilni. tudiz muzes zapomenout na vsechny aplikace, opravujici nejake vetsi nedostatky samotneho iphone - protoze ty samozrejme potrebuji "sahat" vic do vnitra OS.
opakem je android - ten ma podobny store aplikaci, ale zadne omezeni.
holt apple ma svou filozofii, ktere se drzi. i kdyz v tomhle pripade mi prijde lehce dohnana ad absurdum.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

As a cell phone, the iphone is behind other devices. I have been using the iphone for one year, before I had an HTC Touch provided by T-mobile (in Czech), what a disappointment! My previous device: Pocket PC XDA II was much better. I travel a lot and instant messaging is one of key applications I need. Impossible in the HTC touch, its Czech version did not have it, impossible to download it. So I moved to the Iphone taking advantage of dollar going down.

The upsetting items of the iphone include: no copy, past, no mms, no Vcards, no forwarding of messages, poor keyboard interface, poor language settings for input options, but keep in mind the iphone was first released in the US and the US has been far behind Czech and most other countries in implementation of SMS and many of the basic features that we take for granted, buto let me share with you what are my favorite iphone apps:

fring - instant messaging
i First Aid - in case of emergency, it provides you the most important emergency phone numbers to call in most countries and basic instructions for first aid.
Meal diary, to track your discipline in calorie intake. it is very simple. Other apps:
Facebook
LinkedIn
TuninFM
ClassicFM
Banner Free (useful to alert presenters during meetings when you are the timekeeper)

The main advantage that I see to the iphone is that I have an ipod and phone in one device and I have had ipods since the first edition. For example, I synchronize videos that I downloaded from YouTube. The collection includes Krtek, Rumcajs and others that I found extremely useful having a young child.

Finally I use my iphone as universal remote control connecting with Apple TV.

Unfortunately Apple store for CZ does not offer by far the variety of applications that the US store offers. I hope this will change as I would like to be able to download films in other languages.

svědek řekl(a)...

Další tipy na aplikace najdete např. na www.marigold.cz/item/deset-aplikaci-co-by-nemely-chybet-na-iphone-plus-sest-her