14. února 2009

World Press Photo 2008

Prestižní fotoreportážní cena World Press Photo připadla za loňský rok černobílému snímku s ozbrojeným policistou procházejícím opuštěný byt poté, co jeho obyvatelé neunesli břemeno hypotéky. Ekonomická krize asi předurčila nevyslovené zadání pro porotu. Ostatně i předchozí léta vítězily fotky z velkých dějinných událostí, často zobrazující utrpení z válečných konfliktů nebo přírodních katastrof, 52. ročník není výjimkou. Mě zaujaly trochu jiné kousky.

Ze sportovní kategorie vybírám dva z čínské olympiády. Grimasa na tváři skokana do vody připomíná, že v této zemi je stále dost lidí, kteří jsou vystaveni mnohem většímu tlaku, než kterému bude čelit náš protagonista u vodní hladiny. Víc se mi však líbí fotka vlevo. Kompozičně i barevně čistý detail charakterizuje v působivé zkratce sportovní disciplínu a možná se i ptá, zda má takhle vypadat olympijský sport. Ta kapka krve povyšuje fotku z velmi dobré na výjimečnou. U mě by měla stříbro.

S nahým kolumbijským bezdomovcem od sportovní reportáže k sociálnímu dokumentu. Od detailu k celku, od vodních hrátek k hygienické očistě. Tady se tolik na umělecký dojem nehledí a místo bodů se strhávají jen šaty.

Na indickém týdnu módy vznikla tahle výtvarně úžasná momentka, která vyhrála v kategorii umění a zábava. Dávám bronz.

Reportážní fotkou roku jsou pro mě tihle Obamovi. Každý si může ve snímku najít spoustu významů a vyložit si sám, co pro něj znamenají odrazy ve skle a v zrcadle, noviny na stole, výrazy tváří, jejich vzájemnost atd. Nepřehlédněte také ten nápis na skle.

Žádné komentáře: