29. května 2008

iPhone, druhé dojmy

Po zpovědi, kterak jsem k iPhonu dobral, teď už jen výčet toho, co se mi líbí a nelíbí. Víc se zaměřím na to druhé, ale to neznamená, že bych volby iPhonu litoval. Je to spíš ze zištných důvodů, protože doufám, že se někteří další uživatelé podělí o svoje dojmy a případné rady, jak se s nedostatky co nejlépe vyrovnat :)

K tomu, co se líbí,
nepřidám nic nového. V první řadě design, jednoduché ovládání, rychlost odezvy a skutečně zvládnuté propojení aplikací (na tel. číslo v textu mailu lze kliknutím zavolat, polohu poštovní adresy kontaktu lze kliknutím zobrazit na mapě, příchozím hovorem se samo vypne přehrávání iPodu atd.).

Přechod mezi formáty na výšku a na šířku pouhým otočením, přiblížení detailu na fotce, web stránce nebo na mapě intuitivním pohybem dvěma prsty nebo gesta listování mezi položkami můžete považovat za líbivé hloupůstky - dokud si to sami nevyzkoušíte. Ještě mám občas s ovládáním potíže, zvyk je železná košile, ale v zásadě je to takový pokrok, že si říkáte, proč už dávno některého z výrobců něco takového nenapadlo. Krásná ukázka skokové inovace a thinking out of the box.

Webový prohlížeč Safari je stabilní a rychlý, což je u něho to hlavní, na čem mi záleží. Na jedno ťapnutí (prstem se nekliká :) mám mapy včetně satelitního pohledu s plánováním trasy a v neposlední řadě je tu jako bonus komfortní přehrávač hudby a videa s možností přetáčení, s ekvalizérem a se solidní kapacitou disku.


A teď k tomu, co vadí.
Zkusím to vzít od těch podstatnějších věcí k prkotinám...

1. SMS
Hlavní - a asi jediná zásadní - nespokojenost se týká aplikace pro SMS, která se musí našinci zdát nelogická a odbytá. Je prostě vidět, že Američané esemesky moc nepoužívají.

Asi nejvíc zarazí, že při psaní zprávy se neukazuje počet zbývajících znaků. Dále iPhone zavedl novinku - odeslané a přijaté zprávy z komunikace s danou osobou zobrazuje barevně odlišené nad sebou ve formě jakoby chatu. To může být někdy užitečné, ovšem nemožnost smazat z konverzace některé zprávy (můžete buď vše nebo nic) irituje. Navíc když se spletete a začnete psát zprávu jiné osobě (tedy do jiného vlákna rozhovoru), nelze jen změnit kontakt, musíte začít znovu.

Každá aplikace si pamatuje kontext, ve kterém jste ji opustili, takže po návratu do ní můžete pokračovat přesně tam, kde jste skončili. Jenže si představte, že někomu píšete SMS a než ji odešlete, cinkne vám přijatá zpráva. Když se do ní podíváte, hádejte, který kontext aplikace byl poslední.

2. Ukládání na disk
Ukládání jakýchkoli dat na disk iPhonu jde jen a pouze přes synchronizaci s iTunes na vašem počítači. S tím souvisí fakt, že si neuložíte žádnou přílohu z mailu (můžete si je jen prohlížet) ani soubor z webu. Když si mail s přílohou mezitím otevřete na počítači a pak si ji chcete znovu na iPhonu prohlédnout nebo přeposlat, odmítne se mail stáhnout.

Přestože omezení přímého přístupu k adresářům a souborům (které samotný iPhone uživateli ani náhodou neukáže) lze obejít aplikacemi třetích stran (včetně zápisu na disk), nelze se dostat k fotografiím, které si ukládá ve zvláštní databázi. Ty, které iPhonem vyfotíte, i ty, které jste si stáhli z vašeho PC. To mi dost vadí a stále pátrám, jak by šlo poslat v MMS fotku z alba.

3. Práce s blokem
Maximálně zjednodušené ovládání jde až do takové krajnosti, že vůbec nelze označovat blok (v textu nebo v seznamu položek), na což jsme každý od počítačů dost zvyklí. Nejde tudíž kopírovat a vkládat v textu ani hromadně mazat v seznamech zpráv.

4. Správa kontaktů
Hlasové volání a posílání SMS používají stejný seznam kontaktů, avšak jsou to dvě různé aplikace. Divné je, že možnost výběru z oblíbených (něco jako shortlist) se nabízí jen u volání a ne u sms (ani u mailů). Navíc nelze odeslat kontakt jako vizitku v sms (ani v mailu).

5. MMS
Úplně chybí podpora MMS. Někdo řekne, k čemu drahé mms, když můžu obrázek poslat zdarma mailem. Já dříve MMS nikdy nepoužíval, ale když už mám mobil s barevným displejem a foťákem, chci mít sakra možnost fotky příjímat i posílat přímo do mobilu těm, kteří nemusejí být právě na netu. Naštěstí to lze opět obejít externími aplikacemi, ale je to škrábání se pravou rukou za levým uchem.

6. GPS
Nevadilo by mi, že chybí integrovaná GPS (potřeba je jen někdy a proč si zbytečně vybíjet baterku), pokud bude možné si dokoupit za rozumnou cenu modul, který bude s iPhonem snadno spolupracovat. O jednom zásuvném už se píše, avšak koupit se prý ještě nedá. Přes bluetooth nejde připojit ani externí GPS. Zdá se, že podporuje jen bezdrátová sluchátka a hands-free, nic víc (na výměnu vizitek a písniček s dalšími mobily zapomeňte).

7. Klávesnice
Na virtuální klávesnici jsem si už zvykl ťapat víc nalevo, než jsem měl jako pravák (dívající se pod prst zleva) tendenci, takže se už trefuji lépe na střed. Ale vadí mi, že klávesnici (zabírající půlku displeje) nejde jedním ťapnutím shodit.

8. Fotoaparát
Od foťáku v mobilu nečekám zázraky. Na rádoby umělecké pokusy nebo fotky z delších cest si beru stejně zrcadlovku a 2MB rozlišení na momentky mi přijde dostačující. Zatím jsem jej moc nezkoušel, jen mě zaskočilo, že nemá ani digitální zoom.
Ten je u pořádného foťáku samozřejmě k ničemu, přibližovat má smysl jen optickým zoomem (na výřezy je lepší software v počítači). Nicméně u momentek z mobilu chci rychle zarámovat potřebný výřez s postačujícím rozlišením v řádu malých stovek kB a nechci se zdržovat fyzickým přibližováním. Naštěstí je tu opět externí aplikace.

9. Ostatní
Další jsou jen drobnosti. Odkaz v prohlížeči nelze otevřít do nového okna, i když práci s více okny podporuje. Kalendář má jen měsíční a denní zobrazení, nikoli týdenní. Pro vyzváněcí tón nelze vybrat některou z uložených mp3 skladeb z iPodu (opět lze obejít externí aplikací). Baterie není výměnná a náhrada u výrobce má stát 79 usd bez dopravy.


Na závěr zvláštnůstka s otazníkem
Z počítačů včetně kapesních jsem zvyklý po sobě uklízet. Zavírat okna nepoužívaných aplikací a šetřit pamětí. Tady se o to nemusím starat, všechny aplikace jako by běžely na pozadí (?). Inu proč ne, snad Apple ví, co dělá. Zpomalení necítím.

Zatímco však poslouchání hudby z iPodu při psaní smsky nebo mailu má svůj půvab, trochu se obávám o ty, kteří platí za GPRS/EDGE připojení podle množství přenesených dat. Je totiž snadné uťápnout se na odkazu webové stránky, pak se přepnout do čtení přišlé smsky a zapomenout, kolik megabajtů mezitím stahuje prohlížeč (podobně mailová aplikace). Jasně, s datovým tarifem bez limitu můžeme takové starosti přenechat koňovi, ale někdo z toho může být trochu nesvůj, že má v ruce mobil, který si na pozadí může cosi stahovat z internetu, aniž o tom víte.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

S těmi aplikacemi na pozadí je to jinak. Na pozadí umí oficiálně běžet jen ipod s muzikou jinak nic. To znamená přijde sms přejdu na ni a safari se zavře, takže nic nestahuje. Nehledě na to, že všude kde se prodává iphone je k němu i tarif s internetem.

Anonymní řekl(a)...

Až na malé výjímky s článkem souhlasím, je to hračka s mnoha mouchama, kompromis mezi multimeduálním líbidlem a polotelefonem. Jo nic není dokonalý. Abych si ifouna aspoň přiblížil svým požadavkům, musel jsem svou uživatelskou úroveň posunout docela dost vpřed.

Anonymní řekl(a)...

Cau, mam takovej dotaz. jdou do iphonu nahravat napriklad java hry ? diky

svědek řekl(a)...

Díky za užitečné info ohledně běhu aplikací na pozadí. Nejde o to, že někdo má tarif bez omezení a mohlo by mu být jedno, kolik dat stahuje, ale o kontrolu nad tím, co jeho telefon na pozadí dělá.

K dotazům ve třetím komentáři a zaslaných mi mailem... Do iPhone si můžete instalovat jen aplikace pro iPhone speciálně napsané. Bluetooth opravdu nejde využívat k výměně dat s jiným mobilem. U verze 3G nevím, ale pochybuji, že to bude jinak. Je to politika Apple vést uživatele k tomu, aby k veškerému kopírování dat používali iTunes a nebo jejich novou službu MobileMe.

Anonymní řekl(a)...

A ty programky se daji vpohode sehnat,nebo se za vetsinu plati? treb aza hry,za aplikace?
Dalsi dotaz bych mel, mohu z netiu,kdyz jsem nekde pripojeny pres wi-fi stahovat treba,nevim,film? Diky predem za odpovedi )

svědek řekl(a)...

Hodně aplikací je zdarma, některé v ceně jednotek usd. Navštivte App Store, je už přístupný i českým uživatelům (ale jen pro aplikace, ne stahování hudby).

Zatím jsem nic tak velkého jako film do iPhone přes wi-fi nestahoval. Připadá mi lepší to na něj zkopírovat z počítače. Nová verze 3G by už měla umožňovat uložení zdroje z web odkazů.

Anonymní řekl(a)...

Nemyslel jsem treba presne film, staci napriklad 100mb nebo tak nejak,to jde? protoze me zmatlo,nekde jsem cetl,ze aplikace vetsi nez 10mb (nebo nez 13mb,nevim ted) uz nejde stahnout,tak to moc nechapu.diky)

svědek řekl(a)...

To nevím ani nechápu, k čemu by to bylo. Do dnešního dne jsem stáhl suma sumárum pod 100MB. Na blogu Patricka Zandla jsem četl, že se do 100MB v pohodě vleze každý měsíc. Vždyť jedotlivé aplikace mají jen desítky až stovky kB.

Anonymní řekl(a)...

Jasne ale kdyby mi neslo o aplikace ale treba video,kratsi ci delsi,jestli to jde vpohode..myslim tim pres wifi napriklad v mcdonaldu nebo tak nejak,jen jestli je to proste mozny :) stahovat vic,jestli to neni omezeny..