20. dubna 2007

Roma

S odstupem dvou týdnů se konečně dostávám ke střípkům ze čtyřdenního pobytu ve věčném městě, kde jsem v plném nasazení křtil nový Canon. Přivezl jsem fotek plnou kartu, většina je samozřejmě k nepoužití. Z těch zbylých je část už k nahlédnutí na Flickru.

Při rezervaci ubytování jsme podcenili, že mnozí velikonoční návštěvníci Vatikánu přijíždějí o týden dřív. V Římě navíc začíná high season už v březnu, takže nejen že možností je málo, ale v udavaném rozsahu cen je třeba počítat spíše s horní hranicí. Řím není levné město. Hotel poblíž centra těžko nabídne cenu pod €100. S B&B uspějete za 80 (při troše štěstí za to pořídíte i apartmá), dále od centra cca od €60, v méně exponovaných termínech a při včasné rezervaci asi ještě méně.

Mějte přitom na paměti, že snídaně je na obvyklé poměry skromná (džem, máslo, tvrdší toastový chléb, káva, džus) a pojem "blízko centra" bývá relativní (doporučuji ověřit přes Google Earth). Nepodceňte při výběru pokoje, že ulice v centru jsou hlučné i v noci. Je-li tedy šance si vybrat, volte okna do dvora (pokud ovšem nehodláte fotit právě pouliční život).

V Římě se mají objevovat nejen památky. Bylo by hříchem nevyzkoušet italskou kuchyni a pochopitelně vína. Vino de la casa (domácí) je také výborné, za karafu přitom dáte jen okolo €5. Lahvované víno začíná v restauracích asi na €10. Pozor, v některých podnicích je spropitné již započítáno v účtu.

Lístek na metro/bus/tramvaj stojí €1, celodenní €4. V neděli jsou některé vstupy do muzejí zdarma, na Via Appia Antica a okolo Colossea v tu dobu nejezdí auta (do 17h).

Příště o místech, kam vedly cesty...

Foto pro dnešní den:

Římský legionář

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ten římský legionář tam byl stejný už loni, asi ještě nevytáhli na tažení... :-) To musí být docela nuda dělat turistům a hlavně fotografům celý rok legionáře u Fórum Romanum. No, nicméně je to fascinující podívaná a ti chlapi tam vypadají docela autenticky ... až se člověku rozbuší srdce, ani neví proč. :-)

svědek řekl(a)...

Aha, tak to možná vysvětluje, proč jsem v jednom průvodci našel zmínku, že tam pózují v uniformách "ztepilí mladí muži". Zda jsou ztepilí, bych nechal posoudit něžné pohlaví, ale mladí byli asi jen tehdy, když se tiskla první verze průvodce. Ještě mám zachyceny další dva exempláře, brzy se objeví na Flickru.