21. dubna 2007

Roma II

Slíbený výběr míst začneme na třech místech, která byla pro mě nejpůsobivější. Jistě najdete proslulejší turistické destinace, ale tady se možná nebudete tolik mačkat. No, přijde na to...

1. Trastevere
Jednoznačně nejfotogeničtějším místem byla stará čtvrť za Tiberou (v překladu Zátibeří). Uchovala si tradiční ráz a zakládá si na své jinakosti. Původně řemeslnickou komunitu postupně vytlačují cizinci a bohatí Římané, stále tu však najdete úzké uličky s tajemnými dvory, zaprášená zákoutí, mříže a prádlo na šňůře přes ulici.
Její centrum leží na náměstí Santa Maria in Trastevere se stejnojmennou bazilikou (jeden z nejstarších kostelů v Římě) a osmibokou fontánou. Sedě v povzdálí u Chianti Classico jsem si zde poprvé zkoušel, kam dosáhne můj teleobjektiv. Široká nabídka útulných restaurací, vyzkoušejte. Kousek odsud je Tiberský ostrov upravený do podoby lodi.

2. Palatin a Forum Romanum
Začněte tím druhým. Naproti Colosseu, pod úrovní dnešních ulic, začíná archeologický park s neuvěřitelnou koncentrací pozůstatků antických staveb. Centrum společenského a politického života římské říše. Zde zasedal senát a soudy, tady se konala veřejná shromáždění a stavěly oblouky a sloupy na počest slavných událostí. Hlavní třída Via Sacra (Posvátné cesta) vás dovede až na druhou stranu ke Kapitolu. Na střešní terase jeho muzeí je kavárna (ceny uvnitř jsou asi o polovinu nižší) a pěkný výhled na římské střechy.

U Titova oblouku, kde začíná Via Sacra, vede i cesta do Farneských zahrad na zeleném vršku Palatin. Zde byl podle legendy založen Řím. Dříve sídlo králů a patricijských rodin, dnes rozsáhlý komplex parků. Můžete odpočívat na lavičkách nebo polehávat na trávě, procházet se a obdivovat pozůstatky paláců nebo stadiónu s tribunou pro císaře. Ve zlaté hodince dají světla a stíny zapomenout na současnost.

3. Villa Borghese
Na severu města, nad náměstím Popolo (ještě o něm bude řeč), začíná u pahorku Pincio největší zelená plocha v centru. Užít si ji v klidu znamená tak půl dne. Projděte se v tichu kolem soch Goetha, Gogola, Puškina nebo malujících studentů a seniorů. Ve velkoryse pojatém komplexu lesíků, parků a zahrad na 80 hektarech najdete letohrádky, fontány, jezírko s želvami, loďkami a ostrůvkem a přilehlé zoo, resp. biopark. Milovníci umění ať si rezervují další hodiny na unikátní sbírky sochařských a malířských děl v Galleria Borghese a v dalších dvou muzeích.

Fotky pro dnešní den:

zeď v Trastevere, Forum Romanum, střechy Říma z kavárenské terasy Kapitolu, neznámá v červenorůžovém.

Žádné komentáře: