3. ledna 2011

Atomium

Atomium představuje model buňky krystalové mřížky železa. Stavba je tvořena devíti koulemi o průměru 18 m, které spojuje 20 chodeb o průměru 3 m.

Zablokovanost, bezčasí, marnost a beznaděj. A to jsem ještě nečetl novoroční projev mistra falše z hradu o boji Oceánie s kverulanty. I tak se dá vzpomínat na prosinec loňského roku. A pak stačí maličkost a zlomí se to. Zase se najde síla a chuť. Třeba na střípky z jedné podzimní cesty, kterou ještě neodnesl čas.

Šli jsme jen na lehko, bez zrcadlovky. Musel stačit iPhone - ještě ten starší s primitivním foťákem. Ani jsem netušil, jak je vnitřek fotogenický. A až teď, když si čtu podrobnosti o historii stavby, zjišťuji, jaká omezení číhají na chtivé fotografy. Aspoň tedy do 4.října 2075, kdy bude 70. výročí úmrtí André Waterkeyna, který Atomium navrhnul.





Any use of the image of the Atomium must be submitted to the organisation before it is published. Prices depend on whether it is to be used for a cultural, educational or commercial purpose.





Výjimkou je soukromé použití na nekomerčních webech, ale za dvou podmínek...

...as long as these pictures are displayed at a low resolution (600 pixels maximum, resolution of 72dpi) to avoid abusive usage and downloads. However, the words "© www.atomium.be - SABAM 2010 - photographers name" must be included next to the image.

To už je snad příliš. Pojď si pro mě, Sabame.





Turistická přívětivost této atrakce ladila s naším záměrem pojíst v restauraci umístěné v nejvyšší kouli. Jídelní lístek nám nabídli pouze ve francouzštině nebo vlámštině a ochota personálu ležela proklatě nízko.

Žádné komentáře: