4. dubna 2008

Coubertin vs. Páni pěti kruhů

Jsou dva možné přístupy k nedemokratickým a autoritářským režimům, které porušují lidská práva. Jeden považuje za efektivnější cestu ke změně poměrů maximální izolaci dané země a omezení spolupráce s její vládou. Druhý sází na to, že účinnější je otevírat co nejvíce informačních kanálů pro obyvatele a umožňovat maximum kontaktů s vnějším světem, které povedou k postupnému uvolňování a větší svobodě.

Netroufám si tvrdit, zda lze některý z nich označit za jednoznačně úspěšnější. Záleží jistě na momentálním kontextu. Každopádně vůči Číně se používá ten druhý způsob. Všichni víme proč - globální ekonomickou mocnost nejde jednoduše ignorovat. Zašlo se dokonce tak daleko, že se jí svěřilo pořádání olympijských her, které jsou - ještě stále - spojeny s holdem humanitě a mírovému soužití národů.

Argument Mezinárodního olympijského výboru pro volbu Pekingu (ať už byl míněn upřímně nebo ne) jsem pochopil tak, že čínská veřejnost bude mít prostřednictvím OH kontakt s tisíci sportovci, novináři, turisty atd., kteří budou místní pravdivě informovat o vnějším světě a přinesou nezávislé svědectví.

Ta příležitost je stále ve hře. Pokud tedy MOV a národní OV nezakážou sportovcům a ostatním členům delegací svobodně vyjadřovat své názory a veřejně poukazovat na dodržování lidských práv. Sledujme pozorně české politiky a sportovní funkcionáře (zvlášť předsedu českého OV, který tolik stojí o pořádání OH v Praze). Všímejme si i našich sportovců, zda je bude v Pekingu zajímat jen to, kolikátí se umístí.

Nepochybuji o tom, že tyto OH budou přelomové. Nemyslím ani tak na to, zda významně stoupne podíl rekordů dosažených s pomocí nových technologií typu podpůrných farmak nebo aerodynamických dresů a plavek. Nechci se ani posmívat nebo litovat dětí, které pravděpodobně získají pro pořádající zemi řadu medailí v gymnastických soutěžích. Spíše budu zvědav, zda si olympiáda ještě udrží aspoň špetku původních ideálů a nebo se již definitivně stane pouhým byznysem.

Citáty a odkazy pro dnešní den:

Na ministra školství Ondřeje Lišku se zlobí čínská vláda. Dokonce zrušila jeho úřadu pracovní cestu s odůvodněním, že nechal z oken svého úřadu vyvěsit tibetskou vlajku.
Tibet, stádo a komunismus (Václav Klaus)
Jak vzniklo logo olympiády v Číně

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, koukam, ze jsem objevil zajimave cteni a navic s perexem, coz je velmi prakticke.Nemohl byste prosim popsat jak se vam podaril?

svědek řekl(a)...

Bylo třeba udělat dva zásahy do šablony. Tehdejší help byl dost skoupý na slovo, tak mi s tím pomohl kamarád. Pokud mi dáte mailový kontakt, můžu vám poslat obsah šablony.

Anonymní řekl(a)...

Neztratily OH své ideály už dávno?
Každopádně tentokrát se doopravdy dívat nebudu. Co je moc, to je příliš. A ne kvůli Tibetu, ale kvůli Číňanům, kteří pracují v nelidských podmínkách a neznámé počty jich mizí kdovíkde...