30. května 2007

Neproniknutelný šmodrchanec sevřených formulací

Od seminářů a konferencí organizovaných ministerstvy nelze čekat vzrušující podívanou. Dnešní akce v Praze nebyla výjimkou.

- Jsem dalek toho slibovat, že budu mluvit krátce. To ředitelé neumějí.

Ale umějí, aspoň většinou. Možná jen ředitelé ministerských odborů s tím mají potíže.

- Děkuji za příspěvek panu profesorovi, to byla sevřená formulace.

Inu, sevřených formulací zaznělo hodně. Aby bylo jasno - v sále sedělo plno chytrých lidí, z nichž většina mluvila k věci. Problémem bylo, že sevřenost scházela programu jaksi v celku. A tak jsme hodně přetékali, přes hodinu.

Přehlídka ztraceného času. Tak nazýval pravidelné porady na VŠ můj kolega. Dnes mě vytrhnul z rozjímání ještě poetičtější výraz, který jsem si hned poznačil - neproniknutelný šmodrchanec. Týkal se diskuse k dílčímu problému, ale přiléhavě charakterizoval celou akci.

Byla doba, kdy jsem jezdíval autem do Prahy skoro ob týden. Teď jsem jel naopak po delší době. Na cestě zpět se mi do přehrávače připletla do jiného obalu omylem vložená kazeta s Čp.8 Jaroslava Ježka. Dojmy už mají pro mě jinou barvu než kdysi, ale pořád jsou silné. Ta naléhavost, opravdovost, srdce na dlani jsou odzbrojující.

Citát pro dnešní den:

Jak svět se kolem otáčí
Tak se mnou život točí
A nemůžu se přiblížit
Vždyť víš, že to není možný
Vždyť víš, že to není možný
/Jaroslav Ježek, Malé přání/

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Neusínáš na takových akcích?

svědek řekl(a)...

Moje krátká prezentace byla až odpoledne a tak jsem musel vydržet. Věru, někdy jsem k tomu neměl daleko.

Anonymní řekl(a)...

Čp. 8 je vážně krásná záležitost, je pěkné, že sis ji na cestě za svojí jistotou (to je taky z jednoho textu, samozřejmě) pustil.

svědek řekl(a)...

Na cestě za svou jistotou přál jsem si potkat tebe.

Ve čtvrtek byl další ročník popsané akce, jejíž smysl se vytrácí. Musím tam být? Jistěže nemusím, jen se to jaksi očekává.