18. května 2007

Na okraji

Okraj, periferie. Obvykle to má negativní nádech něčeho nezajímavého nebo dokonce špinavého, pololegálního, co je mimo hlavní pozornost, hlavní proud zájmu.

Mám už delší dobu rozečtenou knihu The Long Tail, která se zabývá ekonomickou teorii o tom, že v době Internetu, personalizace a zanedbatelných nákladů na skladování a distribuci digitálního zboží se vyplatí uspokojovat i zákazníky se sebeobskurnějším vkusem, jejichž agregovaná poptávka je již významná. Někdy může zaměření na tyto skupiny zákazníků a produktů, např. menšinových žánrů u prodeje CD/DVD (v grafu poptávky se nacházejí až úplně na konci křivky, která mírně a dlouho klesá k nule, proto ten dlouhý ocas) být úspěšnější strategií než uspokojování masové poptávky hlavního proudu, kde je největší konkurence.

Aplikovat tuto teorii na zboží a zákazníky, které nejde obsloužit elektronicky, by bylo cestou k podnikatelskému krachu. U osobně poskytovaných služeb, např. konzultantů, pak holým nesmyslem. Záleží však, jaký zájem sledujeme. Zda pouze ekonomické parametry nebo uspokojení z lidí, se kterými se chceme stýkat.

Nejen spotřební elektronika (vemte si kapesní počítače nebo oblíbené mobily bez foťáku a barevného displeje), ale i média a v nich prezentovaná kultura se čím dál více zaměřují na masového konzumenta. Ti jiní, na okraji, je tolik nezajímají. Spíše čím dál tím méně, přičemž hranice "okraje" se rozšiřují s tím, jak masmédii všemožně propagovaný hlavní proud roste na křivce do výše.

A tak pro sebe nejzajímavější věci nacházím nejčastěji na okraji. Ať už jde o čtení v blogosféře, filmy na festivalech, lidi v malých komunitách. I já se tak stávám člověkem úzkých menšin, jsem zatlačován na periferii. A nakonec proč ne, když mě nabídka hlavních proudů přestává bavit i být užitečná. Stojí to možná více úsilí najít si to svoje, ale odměnou jsou zážitky s lidmi, které bych jinak těžko našel. A toho si začínám vážit nejvíce.

Myšlenky pro dnešní den:

Mohl by to být i název pro tento blog. Neškodné poznámky na okraji.
Normální, rovný a dlouhý ocas je vůči anomáliím neúplně dominantní. To jsem nepochopil, ale zní to hezky.

Žádné komentáře: