21. května 2007

Cizincem ve vlastním městě

Má první zkušenost s brněnskou muzejní nocí je veskrze pozitivní. Byla přátelským pohlavkem, jak málo znám město, kde žiju.

Moc jsme toho nestihli, ale to na dobrém pocitu z celého večera nic nezměnilo. Nevyšel čas např. na loučemi osvětlenou cestu ke Špilberku a na malbu podle fotografií za zvuků human beat boxu v kavárně vedle HaDivadla. Po dlouhých letech jsem však zavítal do Mahenovy knihovny a v první galerii jeho atria měl možnost zblízka zažít Voskovcovy písničky ve stylových šatech s čelenkami a boa.

V Paláci Šlechtičen vidět výstavu o designu 60. let s frontovými výkřiky typu "Jéé, tohle jsme přece měli doma" a s kouskem slibného koncertu na nádvoří. Poprvé se dozvědět o Muzeu romské kultury na Bratislavské. Kdo by řekl, že se dá jít o půlnoci do brněnského Bronxu a že se nám tam bude u praskajícího ohně tak líbit.

Večer jsme stylově zakončili koktejly v Aloha baru s nočním folklórem. To když zlatá mládež přiměla pokřikem "Hej mistře basů, pojďte, zaplatíme" kolemjdoucího basistu s houslistou a okrojovanou děvčicou k pouliční produkci teskných moravských hitů. Vzhledem k tomu, co ten večer už asi vypili, nehráli, pravda, nejjistěji. Zvlášť mistr basů byl rád, že se má o co opřít. Přesto nás to rozezpívalo všechny a muzejní noc tak byla na Kozí důstojně zakončena ještě před tím, než rozespalí zvědavci z otevřených oken možná zavolali městskou policii.

Foto a záhada pro dnešní den:

odkud a proč se bere voda na střeše atria Mahenovy knihovny

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Lituju, že mi letošní Noc unikla, úplně a se vším všudy. Ještěže se o tom dá alespoň číst :)

svědek řekl(a)...

Stejně nešlo stihnout všechno. Kdo se chce ještě podělit o to, co za vidění a slyšení (ne)stálo, je v komentářích vítán. Aneb tipy a triky pro příště...

Anonymní řekl(a)...

Vidím, že naše cesty se dost křížily, ale asi ne ve stejném čase :) V Mahence jsme byli taky a vidět loutkovou pohádku pro malé špunty byl opravdový zážitek :)) Jedním z největších té noci byl i varhanní koncert ve Sv. Jakubovi.

Anonymní řekl(a)...

to mě tedy mrzí, že jsem se nenachomýtla na Kozí ;)

svědek řekl(a)...

Varhanního koncertu u Jakuba je škoda. To je tak, když dá člověk přednost teplému žvanci u Sherlocka a vidí pak jen vycházet spokojené davy. Ale zase jsme si aspoň stihli něco říct mezi těmi kulturními orgiemi :)