29. května 2007

Vladimír Mlynář

V době, kdy české soudy vzdaly možnost obvinit agenta Minaříka za teroristický útok na Svobodnou Evropu, čekal Vladimír Mlynář a s ním nemálo dalších přes tři měsíce na zdůvodnění absurdního rozsudku, který málokdo pochopil a kterým ho soudkyně Slepičková (zatím nepravomocně) odsoudila k pěti a půl rokům nepodmíněně. Obhájce Tomáš Sokol dnes podal odvolání.

Ironie osudu tomu chtěla, že se moje tři osobní setkání s VM moc nepovedla. Poprvé jsem s ním měl možnost osobně mluvit při náhodném setkání ve foyer hotelu Voroněž o přestávce jedné invexové konference. Byl tenkrát čerstvým ministrem a hlásila se k němu jistě spousta rádoby sympatizantů s naléhavou představou, co by se mělo. Nechtělo se mi proto přidávat ke smečce jako další z chytrých rádců.

Podruhé jsme spolu seděli v diskusním panelu jedné pražské konference a protože otázky z publika vázly, uposlechl jsem pobídky moderátora k aktivitě a zeptal se pana ministra, zda můžeme čekat v souvislosti s informatizací státní správy snížení počtu zaměstnaných úředníků, jak to v té době ohlásil jeho britský protějšek. Z jeho reakce jsem překvapeně pochopil, že to bere jako příliš útočný dotaz, a bránit se ho z publika ujal jeden z nejzasloužilejších manažerů českých IT firem. Asi měl pocit, že když na ministra informatiky budeme hodní, oplatí to podporou infoprůmyslu.

Potřetí jsem měl v plánu VM přivítat a pozvat k úvodnímu slovu na konferenci naší firmy. Bohužel jsem to ráno řešil zdravotní potíže takového rázu, že mě musela zastoupit kolegyně. Nevím, zda to bral jako nezdvořilost nebo dokonce už známku nevraživosti.

Kdybych se s Vladimírem Mlynářem ještě setkal, řekl bych mu, že byl pro mě jedním z mála politiků posledních let, kterých si mám proč vážit. Žili bychom v divném státě, kdybych ho kvůli tomu musel navštívit na Pankráci.

Citát pro dnešní den:

Napadený rozsudek byl vyhlášen 24.1.2007 a doručen 7.5.2007, tedy po více než třech měsících. Přitom lze předpokládat, že na rozdíl od účastníků trestního řízení již minimálně v hrubé kontuře musel mít soud představu o tom, k jakému závěru dospěje a z jakých důvodů. Výzvou, doručenou 17 dní po doručení rozsudku, ukládá klientovi, resp. jeho obhájci, aby do pěti dnů odůvodnil odvolání proti zmíněnému rozsudku. /Z textu odvolání/

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Mám velmi podobný pocit a pokud lez za takovou prkotinu být odsouzen na léta vězení, zatímco jiní za skutečné podvody a machinace zůstávají nepotrestáni, je to skutečně na pováženou, v jakém státě to žijeme.
- Ale možná soudkyně Slepičková jen zapomněla jít na kontrolu k lékaři a její rozum není zdravý.