30. dubna 2011

Modré z nebe

Když se vyvede počasí a vlak přijede včas, stačí párkrát šlápnout do pedálů a hned se můžete na vlastní oči a nos přesvědčit, odkud se v sedmičkách bere ten lahodný mok. Pak ani nepotřebujete, aby se modré z nebe zhmotnilo.

A přece se stalo. Pálava je vděčný kraj a bycyklistům, kteří sjedou z hlavních cest, vydává nečekané poklady. Nad Pavlovem trůnící Dívčí hrad a nebo mnohem dostupnější Sirotčí hrádek. Nedaleko pod ním je nejlepší kavárna, co u nás znám.

...


Cafe Fara v Klentnici je odsvěcená, ale požehnaná. Od letoška má vinný sklípek a nabízí azyl čtyř designově vyladěných pokojů ve dřevě a velkorysé jednoduchosti. S pečlivostí a láskou tvůrce. A bez televize, protože výjimečnost si na hvězdičky hrát nemusí.

...


Cestou zpět přes Dolní Věstonice nás nevrlá obsluha v jedné restauraci u silnice přiměla se zvednout (nebývale rychlý konsensus v desíti) a na křižovatce se rozhlédnout po lepším. Jak moudré rozhodnutí! Jinak bysme asi neobjevili stylový Balloon penzion s dobrou kuchyní, hřištěm a makrošachy. Děkujeme, paní provozní, za vaši nelaskavost.

Žádné komentáře: