14. listopadu 2007

Barcelona

Je moderní město, které má styl. Jeho tvořivý duch je poznat v architektuře, gastronomii, pouličním designu nebo třeba v performancích na La Rambla. Od 29. října lítá do Barcelony z Brna 4x týdně Ryanair.

Tedy přesněji do Gerony, která je vzdálena asi 90 km. A v tom je malé úskalí. Poslední autobus do Gerony (zpáteční lístek za 22 eur) jede z barcelonského nádraží (stanice metra Arc de Triumf) v půl osmé večer. Pokud se vám tedy nechce přijít o večer v Barceloně ani o ranní odlet v 7.05h, budete muset zůstat vzhůru a jet až bolestně ranním busem ve 3.15h. Nádraží je přes noc zavřené, takže čekací dobu je příjemnější strávit někde v baru. Když tedy zvolíte míru, která vám dovolí včasný přesun.

Je třeba si zvyknout na pár rozdílů v restauračním stravování. Ceny v jídelním lístku neobsahují 7% DPH. Hlavní jídla bývají bez přílohy (ani zeleniny tu kupodivu moc neservírují) a číšník se na ni nezeptá. Pokud si dáte v běžném podniku láhev vína, s degustačním vzorkem na začátek nepočítejte. I nalít si budete muset sami. Jiný kraj, jiný mrav.

Jestliže chcete zažít fotbalovou atmosféru i mimo slavný Nou Camp (největší stadión v Evropě je napojen na metro v západní části města), vyberte si pro svůj pobyt den, kdy hraje v Barceloně některý z evropských velkoklubů, a ubytujte se poblíž bulváru La Rambla. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že fanoušci Glasgow Rangers jsou notně vidět a slyšet v celém centru města už den a noc před zápasem i po něm. Pokud fotbalovou kulturu nesnášíte, rozhodně sem v tyto dny necestujte.

Pokud poletíte do Barcy v období, kdy jsou u nás plískanice a už sotva skáčete přes blátivé kaluže, projděte se okolo přístavu přes trojúhelníkovou čtvrť Barceloneta na pláž. Ještě minulý týden tam bylo přes poledne na tričko. Červené Tempranillo společně s pozorováním mořského horizontu je pak docela účinnou terapií na chmury a ztrátu energie.

Co ještě dodat? Taxíky jsou levné a jezdí jich dost, doprava v centru se však moc nehýbe. Lepší je sejít do metra. Lístek na 10 přestupních jízd za 6.90 eur se vyplatí už od té šesté.

Zatím prý novou linku využilo 7 tisíc lidí. Kdo si tedy chce v únoru odskočit na studentský víkend za teplem, mohl by se ještě vejít do tisícovky včetně busu a metra.

Fotky z Barcelony pro tyto dny

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Můj kamarád se právě vrátil z Barcelony, můj kolega byl nedávno v Barceloně a teď čtu na tvém blogu o Barceloně... Asi bych se tam měla podívat. ,o)

svědek řekl(a)...

Na to můžu jen poznammenat, že klima těchto dnů si o to přímo říká.