24. června 2007

Zajímavost Flickru

V některých týdnech jsem si tak často hrál s fotkami, že ani nezbyl čas, resp. nebylo co, psát. S koupí zrcadlovky jsem se navíc stal velkým fanouškem Flickru. Vyhovuje mi jednoduchost jeho rozhraní a chytře vymyšlené socioware funkce. Také si říkám, že nemusím spoléhat ve všem na Google a mít - jak říkají Angličané - nějaká vajíčka v jiném košíku. Za roční poplatek $25 jsem si pořídil profi účet, abych mohl využívat kolekce a více než tři sety plus pár drobných výhod.

Svědkova homepage se za necelý rok přehoupla přes 1500 zobrazení, což je sice v porovnání s pravými flickristy nicotné, ale pro mě každopádně pádným důvodem poděkovat vám všem, kteří se tam občas chodíte podívat a zvyšovat mi rating.

Často se bavím tím, jak Flickr u každé fotky počítá parametr zajímavosti (interestingness) - kombinací počtu zobrazení, počtu komentářů, počtu uživatelů, kteří si ji označí jako oblíbenou, a její aktuálnosti. Je zřejmé, že nejde jen o četnost výše uvedených aktivit, ale také o to, kým jsou generovány. Podrobnosti nejsou známy, ale myslím, že svoji roli hraje i zajímavost jejich nositelů, tj. zda jsou registrovanými uživateli Flickru a jak zajímavé jsou jejich fotky.

Pokud se podle zmíněných parametrů spočítá zajímavost jednotlivých fotek, jistě jde spočítat celková zajímavost jejich autora. K ní mohou přispívat i jiné věci, např. kolikrát si daného autora uložili ostatní uživatelé do kontaktů, do kolika uzavřených skupin je pozván apod. (opět by šlo spočítat zajímavost celých skupin podle zajímavosti členů a dávat jim tak různou váhu).

Podobné hodnocení (např. na SMEblogu nazývané karma) mi ostatně schází na Bloggerovi. Čtenáři zatím nemohou články hodnotit a vytvářet tak pro autora jinou zpětnou vazbu než je pouhá návštěvnost. Nad články by podobně mohla fungovat karma i pro autora a např. u komentářů by se dalo rozlišovat, které mohou podléhat méně přísné moderaci.

Foto pro dnešní den:

Zatímco v počtu zobrazení stále vede rozpadlý vrak u kapverdského ostrova, v zajímavosti je na čele kupodivu má úplně první použitelná fotka z DSLR. Kdo uhádne čeho?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kostela :)

svědek řekl(a)...

No, není to úplně přesné, ale budiž. Ovšem kde se to místo nachází?

Anonymní řekl(a)...

Hmm, mám ve svém archivu podobnou fotku jisté rotundy, ale tady tipuji... Veveří? :-)

svědek řekl(a)...

I v tomto případě je na tom kus pravdy, ale nešlo by to místo popsat přesněji?

Anonymní řekl(a)...

ta malá kaplička u hradu?

svědek řekl(a)...

Lia to trefuje a získává tak prémii ve formě úvodního panáčka na 7*M summitu (ona bude vědět). Soutěž je tímto uzavřena :)

svědek řekl(a)...

Užitečná vysvětlení a odkazy k algoritmu počítání skóre zajímavosti na Flickru zde