9. července 2013

Tiskneme fotky z mobilu

Tomáše Tesaře, asi největšího propagátora focení iPhonem u nás, nadchla aplikace Printic, s níž si můžete na pár kliknutí objednat na jakékoli místo na světě kvalitní tisky vašich fotografií v mobilu. Já vyzkoušel i jejich konkurenci (kupodivu také francouzskou) - Polagram Plus a tak se podělím o malé srovnání výstupů a cen.

Printic neúčtuje poštovné, ale cena každé fotky (min. objednávka jsou tři) v polaroidím formátu 8×10 cm je vyšší - 0.79 €. Jedna fotka u Polagramu vyjde jen na 0.35 €, ale k tomu si připočítá poštovné (do ČR to byly 2€).

Od pěti fotek se tedy už vyplatí Polagram. Zvlášť pokud místo polaroid formátu (ten umí taky) dáte přednost většímu rozměru (10x13 nebo 10x10 cm bez okrajů) a matu. Fotky z Printic jsou v lesku, jinak se obě služby (kvalita tisku, balení, rychlost doručení, platba kartou nebo přes PayPal) příliš neliší.

Jako třetí pro srovnání se nabízí i česká aplikace Capturio z Brna, ale cenově Polagram nepřebije - 0.64 až 0.89 € za fotku podle jejich množství, poštovné zdarma. Škoda, ty ceny jsou totiž na opakované používání stále dost vysoko a po prvotním wow pocitu začnete více počítat.

Pokud chcete na večírku někoho ohromit tím, že mu přímo z mobilu pár kliky necháte poslat několik málo momentek, stovka za tu legraci možná stojí. Jestliže ale potřebujete nechat si vytisknout jednou za čas větší množství fotek, vyplatí se strávit pár minut navíc s web formulářem objednávky např. u Fotolabu s cenou několikanásobně menší (tj. pod 4 Kč za fotku).

Nevypadá to sice tak cool, ale na nižších nákladech jste už u desáté fotky a pokud máte navíc jejich obchod pár set metrů od domu jako já, nepotřebujete ani zasílání poštou, čímž cena radikálně klesne. Takže vlastně zbývá počkat na jediné - až Fotolab a jemu podobní uvidí mezeru na trhu a nechají si udělat aplikaci pro smartfouny.

2 komentáře:

svědek řekl(a)...

Srovnání všech tří chystá i Tomáš Tesař, tak jsem zvědavý.

Anonymní řekl(a)...

Vaše hodnocení se ale přece přesně shoduje se záměry daných služeb. Smyslem těch tří je např. poslat z dovolené pár fotek známým/příbuzným - místo pohledu. Cenově to vyjde nastejno nebo levněji a je to nesrovnatelně pohodlnější.

Na naplnění alba tady vždycky byly a budou fotolaby.