26. ledna 2010

S gejšou na třešních u tlukoucího srdce

Aniž bych si troufal fušovat do řemesla početné suitě brněnských foodblogerů a kavárenských povalečů (ačkoli tady mám určité ambice), musím se podělit o dnešní gastro zážitek, kterým přikládám na pomyslnou mapu města další barevný bod etno-kuchyně a také další (myslím, že již šestou) nabídku sushi.



V Novém Semilasse otevřeli nedávno novou japonskou restauraci Kodó (tlukoucí srdce). Stěny zdobí třešňové motivy, design v barvě světlého dřeva doplňují sochy gejši a dvou samurajů. Na obědě jsme seděli v celém prostoru sami - zatím prý probíhá zkušební provoz. Restaurace se má naplno rozjet (a menu zúžit) úvodem února.

...


Vynikající byla uvítací miska se zelím, mrkví, černým sezamem a wasabi majonézou. Moc se povedly i šátečky plněné kuřecím masem a zeleninou (Gyoza) podávané ve stylové dřevěné nádobě. Na sushi nejsme experti, ale malý set sednul jako ulitý. Na závěr se servírovala káva Lamborghini i jako potěcha pro oko (tady vidíte, že bych nemohl být dobrým foodblogerem, upil jsem si před focením).



Asi jediná věc, která si říká o nápravu, je rozlévané víno od vinařství Moravia. Zkusili jsme Chardonnay a Cabernet, ale dvojka za 50 Kč nestála ani v jednom případě. To raději příště sáhnu po celé lahvi třeba od Balouna, Sonberku, Tanzbergu nebo dalších, co jsem zahlédl v lístku.

Citát pro dnešní den:
Nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene "V" je nezdvořilé (tvar "V" je považován za symbol smrti). Zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým. /Wikipedia/

4 komentáře:

Michal Sänger řekl(a)...

Gratuluju k prvnímu průzkumu, zatím jsem o tom podniku nic nečetl.

Chtělo by to trochu víc informací, co ceny, menu, obsluha?

svědek řekl(a)...

Menu s cenami se dá zjistit online na Lunchtime (viz odkaz). Za lehký oběd s vínem a kávou pro dva jsme platili asi 900 Kč. K obsluze nebylo výhrad, ale hráli přesilovku :)

svědek řekl(a)...

Ještě doplnění...

Počet sushi nabídek v Brně se dá počítat minimálně na osm, protože jsou ještě dvě další restaurace nabízející sushi, kde ovšem toto netvoří dominantní složku menu.

A co bych možná v Kodó uvítal (jako ne příliš zkušený sušista), je úvodní dotaz obsluhy, zda si přejeme slyšet pár praktických informací o používání utěrky, hůlek, misek, omáčky atd. Toho se nám aspoň dostalo v Koishi, kde se naše spokojenost stýkala s blažeností.

Rozhodně se do Kodó brzy znovu podívám a tipuji, že by mohli časem patřit do brněnských top10 až top15. Hai.

Anonymní řekl(a)...

Děkujeme za Vaše názory. Rozlévané víno je již jiné. S praktickou radou se polepšíme! Webové stránky budou cca do 3 týdnů. Prozatím již zmiňovaný lunchtime.cz. Jak jste popsal, dominantou naší restaurace není sushi, ale domácí japonská teplá jídla, tradční Okonomiaki, grilovací stoly na Yakiniku, což je marinované hovězí maso, připravované na tomto stole, shabu shabu i sukiyaki. Velmi rádi Vám všem poradíme a předvedeme, jak zažít příjemný a velmi netradiční návštěvu naší restaurace. Těšme se na Vaší návštěvu, případné vaše postřehy i přání, či případnou kritiku vedoucí k našemu zlepšení.