6. září 2007

Sto nahrávek, které byste měli slyšet

Petr Koubský se v příloze Inside opět pustil do ambiciózního kousku a po předchozím doporučení stovky knih, které byste si měli přečíst, vybral více než stovku hudebních alb. Na rozdíl od školní povinné četby neexistuje "povinný" poslech - což je možná škoda, pokud by byl chápán jako doporučení - a tak se v tomto případě vydává ještě riskantnější cestou se servírováním vlastního vkusu, který zdaleka nemusí každému sedět.

Já o něm pochybnosti nemám a tak jsem se s chutí začetl a zavzpomínal. Opět lze jen zalitovat, že se k tomu dostanou jen předplatitelé. Pink Floyd, Doors, Lou Reed, U2, Kuře v hodinkách, Kolej Yesterday... Něco by se doma našlo ještě na vinylu.

Co jsem si tentokrát vybral na svůj to get list? Třeba Karrin Allyson: Ballads - Remembering John Coltrane, Miles Davis: Bitches Brew, Hammel & Varga: Zelená pošta, Georges Brassens: Les copains d'abord. Rád bych se vrátil i k Chopinovi, Dylanovi, Depeche Mode nebo k Hegerové se zvědavostí, proč vybral právě ta a ne jiná jejich alba.

Je to krásné a poučné čtení, které voní kouzlem starých časů. Dnes by bylo asi přirozenější si mezi čtením klikat alespoň na ukázky a nenechat zahálet ten vhodnější ze smyslů. Takový hypermediální přehled by byl úžasným bonusem pro nejvěrnější Inside předplatitele :) Pokud se chystá ještě výběr filmový, těším se už teď.

Která tři hudební alba mají největší význam pro vás?

Citát pro dnešní den:

[Michal Prokop] dělá hudbu víc rozumem než srdcem. Nečekáte od něj, že by vám poradil, jak správně nasypat lajnu na zrcátko, spíš byste se ho zeptali, kam bezpečně investovat rodinné úspory.

3 komentáře:

svědek řekl(a)...

Na rozdíl od výběru knih si tady dovolím přidat pár návrhů, které mi tam chybějí. Jak píše aKB, vybíral nadčasové hodnoty (s důrazem na mainstream) a tedy spíše starší než nejnovější nahrávky.

Právě proto mi tam chybí Louis Armstrong, Carlos Santana, Eric Clapton a Dire Straits (třeba s Love over Gold nebo Alchemy, že Silvere?). Z našich by si zasloužili zařazení Hradišťan (třeba s přístupnější O slunovratu nebo s mezižánrovou Prší déšť s Viklickým a Lapčíkovou) a Iva Bittová jako jedna z mála již světově proslulých.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je zapeklitá otázka, jak vybrat pouhá tři alba z toho nepřeberného množství muziky, kterou poslouchám, ale zkusím to, i když za pár týdnů/měsíců by má volba mohla být úplně jiná:
1 - Penzion svět Hapky a Horáčka
2 - Nick Cave - Let Love In
3 - Bon Jovi - New Jersey

svědek řekl(a)...

Hmm, toho Cava bych zkusil. Penzion svět bych našel doma na desce. Vždy se mi odtud nejvíc líbila Denim blue.