30. ledna 2011

Lomografem

Přes Vánoce jsem objevil (díky Markovi Lutonskému) krásu speciální mobilografické disciplíny - lomografie. Pojmenování nesouvisí s využitím neobvyklého lomu světla, jak by se mohlo zdát. LOMO je zkratka názvu sovětského podniku, který vyráběl analogové fotoaparáty (kultovním se stal kompakt LC-A z 80.let). Dnešní sw aplikace jen simulují charakter snímků - vysoký kontrast, přesycené barvy, neostrost, poškrábané okraje. Právě v prvku náhodných "chyb" a retro efektu tkví jejich kouzlo.

Hipstamatic pro iPhone stojí jen asi 40 Kč a po pravdě řečeno kromě FlightControl (navádění letadel na přistávací dráhy) mě zatím žádná hra na iPhone tolik nedostala jako tohle. Svou zrcadlovku kvůli tomu určitě neodložím, ale tyhle pocitovky od pasu s malým hledáčkem a nejistým výsledkem mě prostě baví.

...


Ten úžasný kávovar vlevo se nachází ve vyhlášené pralinkárně Chocco Caffé v Litomyšli. Interiér vpravo by mohli poznat brněnští gourmeti.

...


Tady vidíte, jak si Hipstamatic poradí s protisvětlem na sněhu a s nedostatkem světla u našeho stromečku (úplně nahoře).
...Čti dál...

Uznání mobilografie

Patřil jsem dříve mezi ty, kteří se shovívavě usmívali pokusům okolí fotit mobilem. Jasně, za účelem krátkodobého uchování informace místo ručně psané poznámky nebo pro zaslání zábavné MMS kamarádům. To jsem chápal. Ale nějaké vážnější focení s tím mikrodisplejkem a nekvalitní optikou? Snad ještě tak pro sdílení nějaké té momentky přes Twitpic nebo Posterous.

Musím přiznat, že s novým ajfounem pomalu měním názor. 5MB rozlišení je víc, než měl můj první Olympus digitál. Možnost výběru ostřícího bodu, automatické HDR, vestavěný blesk a digitální zoom posouvají použitelnost zase o kus dál. Hádám také, že s rostoucím počtem amatérských fotografů klesá podíl těch, kteří si nechávají svoje fotky z dovolené tisknout. Schválně, kolik takových znáte? O velkoformátových tiscích ani nemluvě.

Většina fotek se dnes jen posílá mailem nebo vystavuje na Picasa či Facebook. Na to vysoké rozlišení a ruční nastavování clony opravdu netřeba. Více než dřív tak rozhoduje pohotovost a aktuálnost, přičemž foťák v mobilu je skoro vždy po ruce. Není divu, že z mobilografie se tak vyvinul svébytný fotožánr.

...Čti dál...

15. ledna 2011

Barvy města (Santi Garcia)

Už dlouho jsem se nedostal k představení dalších z obdivovaných fotografů na Flickru. O pár tipů se chci ještě podělit a dnes tedy pokračujeme se Santi Garciou z Barcelony, který publikuje pod nickem FOTOURBANA. Jeho další práce najdete na webu Fotografia Urbana (španělsky).


...


Z jeho tisícovky kousků se vybírá těžko, protože nemá až tak vyhraněný žánr. Mám rád hlavně jeho portréty a tak začneme těmi v mém oblíbeném čtvercovému formátu. Ve srovnání s podobnými fotkami postav na schodišti mě tady fascinuje ten barevný kontrast červeného deštníku na zeleném pozadí a hra světla a textur na bočních zdech.


...


Když si rozkliknete snímek s žilkami listů, lépe pochopíte geniální název fotky. Ta vedle zase ukazuje, jak dramatickou atmosféru detektivního příběhu dokáže Santi navodit pouhým stínem a barevnou tóninou.


...


Garçon is the French word for boy. In English, and various other languages, it was adopted in the specific meaning of a (male, usually young) waiter, especially of low rank in a larger establishment, who serves customers food and/or drinks. However, in France, it is considered rude to address a waiter as garçon. (Wikipedia)

...Čti dál...

7. ledna 2011

Utekám, keď smutno mi je

V předvánočním bezčasí jsem si udělal radost a zakoupil u Ženíška tři knížky a v Indies tři CD. Příznačné pro novinky české hudební scény je to, že na dvou se zpívá slovensky. I ta třetí dáma se vlastně narodila se slovenským příjmením.



Jen jedno album mě uhranulo natolik, že si ho hraju do teď. Místo polínek v krbu mi přes Vánoce praskalo křehké aranžmá na nové desce Jany Kirschner a dešťové kapky přitom na oknech kreslily zapomenuté krajiny dětství.

...Čti dál...

3. ledna 2011

Atomium

Atomium představuje model buňky krystalové mřížky železa. Stavba je tvořena devíti koulemi o průměru 18 m, které spojuje 20 chodeb o průměru 3 m.

Zablokovanost, bezčasí, marnost a beznaděj. A to jsem ještě nečetl novoroční projev mistra falše z hradu o boji Oceánie s kverulanty. I tak se dá vzpomínat na prosinec loňského roku. A pak stačí maličkost a zlomí se to. Zase se najde síla a chuť. Třeba na střípky z jedné podzimní cesty, kterou ještě neodnesl čas.

Šli jsme jen na lehko, bez zrcadlovky. Musel stačit iPhone - ještě ten starší s primitivním foťákem. Ani jsem netušil, jak je vnitřek fotogenický. A až teď, když si čtu podrobnosti o historii stavby, zjišťuji, jaká omezení číhají na chtivé fotografy. Aspoň tedy do 4.října 2075, kdy bude 70. výročí úmrtí André Waterkeyna, který Atomium navrhnul.





Any use of the image of the Atomium must be submitted to the organisation before it is published. Prices depend on whether it is to be used for a cultural, educational or commercial purpose.





Výjimkou je soukromé použití na nekomerčních webech, ale za dvou podmínek...

...as long as these pictures are displayed at a low resolution (600 pixels maximum, resolution of 72dpi) to avoid abusive usage and downloads. However, the words "© www.atomium.be - SABAM 2010 - photographers name" must be included next to the image.

To už je snad příliš. Pojď si pro mě, Sabame.





Turistická přívětivost této atrakce ladila s naším záměrem pojíst v restauraci umístěné v nejvyšší kouli. Jídelní lístek nám nabídli pouze ve francouzštině nebo vlámštině a ochota personálu ležela proklatě nízko.
...Čti dál...