7. května 2010

Takhle ve mně vyjou vlci

Hitparáda Steve & Ben´s Top má horkou novinku. Moc se neušklíbejte, o první příčky zde každý týden hlasuje pár věrných návštěvníků na webu evangelického faráře Štěpána Hájka. Milovníci tesknivého a přiopilého akordeonu tam mohli objevit třeba Helemese - trash folk, šraml a nebo mužský šanson z Kyjova. A nebo teď pražskou písničkářku Martinu Trchovou.

Své debutové album Čerstvě natřeno vydala už v roce 2005. Producentem toho čerstvého - Takhle ve mně vyjou vlci - je jablkoňský Michal Němec. Pouštím si ji pořád dokola a nejde mi z hlavy, ne a ne. Navarovsko-radůzovské texty, originální hříčky s rýmy, čistý a jistý hlas, jazzová lehkost s temnými tóny kontrabasu.



A zase musím myslet na opravdovost a předstírání. Na maskování a hraní her v téhle divné době. Jak to říkal Michal Horáček? "Tenkrát nic nešlo, ale na všem záleželo. Zatímco dneska jde všechno, ale na ničem nezáleží."

"Riskující osobní život je podmínka - v dobách vítězícího mediálního bulváru, uniformity, diskontinuity a téměř zániku osobnosti." Zdeněk Rotrekl

"Bez samoty není vnitřní hloubky, ... bez poznané bolesti nemůže být radost." Jiří Šlitr


...Čti dál...

1. května 2010

Jemně mě mni

- Kouzelníku, proměň mě v pomněnku.
- Nemůžu.
- Prosím, prosím, proměň mě!
- Na to tě mám příliš rád.
- Proměň mě.
- Proměnil bych cokoli kromě tebe.
- Kromě mě?

Z improvizovaného domácího divadla s R.

Verš pro dnešní den:

Umění proměnit
bez měny na jmění,
jen v našem domě
jen v našem domnění

...Čti dál...

O agitačním pornu Issové a Mádla

K videu Přemluv bábu mám takový ambivalentní vztah, asi jako ke sledování špatné pornografie. Zatímco vnímám laciný útok na nízké pudy, který se příčí mému vkusu, cítím fungování přirozených reflexů.

Na jednu stranu primitivní manipulace a demagogie, na druhé sympatický pokus udělat něco pro zachování zdravého rozumu v této zemi místo nadávání v hospodách a facebookových skupinách. Pokud tedy připustíme, že volby mohou opravdu rozhodnout právě hlasy důchodců proti poplatkům (přestože my známe možná jen ty odpovědné babičky a dědečky, kteří nechtějí žít na dluh).

Myslím, že ze všech komentářů po internetu i v novinách popsal můj pocit nejtrefněji @volven na svém blogu - "video používá tradiční levicové metody pro pravicový marketing." To je přece geniální charakteristika, ke které lze dodat jen jedno - tradiční levicové metody v ČR.

Jedním dechem totiž souhlasím s komentářem @adamkopp pod článkem - "nejsem jediný, komu u nás schází inteligentní levice". Pryč jsou doby, kdy Špidla jako kultivovaný ideový soupeř nutil člověka přemýšlet o argumentech druhé strany a někdy i uznat, že můžu mít jiný názor, ale ne právo vydávat ho za objektivní pravdu.

Z nabídky české pravice může být člověk roztrpčený, nešťastný a frustrovaný. Z chování Paroubkovy partaje (která společně s komunisty diskredituje českou levici na léta) a jejich pudové kampaně se mu však chce zvracet a vážně uvažovat, zda nebude lepší spojovat budoucnost své rodiny s jinou zemí.

Jak píše Josef Šlerka, "volební slogany socialistů apelují na to nejnižší, co v lidech je: na závist, lásku k penězům, škodolibou touhu po tom, aby se nikdo neměl lépe. Pozitivní myšlenku v nich nenajdete." Bohužel na spoustu nevzdělaných starších lidí to funguje.

A tak zatímco se jako salónní intelektuálové můžeme nad tímto videem pohoršovat, k volebnímu vítězství směřuje duchovní lůza zaslepená třídní nenávistí, která si naše dilema o vkusu agitačních prostředků nepřipouští.

...Čti dál...