14. února 2009

World Press Photo 2008

Prestižní fotoreportážní cena World Press Photo připadla za loňský rok černobílému snímku s ozbrojeným policistou procházejícím opuštěný byt poté, co jeho obyvatelé neunesli břemeno hypotéky. Ekonomická krize asi předurčila nevyslovené zadání pro porotu. Ostatně i předchozí léta vítězily fotky z velkých dějinných událostí, často zobrazující utrpení z válečných konfliktů nebo přírodních katastrof, 52. ročník není výjimkou. Mě zaujaly trochu jiné kousky.

Ze sportovní kategorie vybírám dva z čínské olympiády. Grimasa na tváři skokana do vody připomíná, že v této zemi je stále dost lidí, kteří jsou vystaveni mnohem většímu tlaku, než kterému bude čelit náš protagonista u vodní hladiny. Víc se mi však líbí fotka vlevo. Kompozičně i barevně čistý detail charakterizuje v působivé zkratce sportovní disciplínu a možná se i ptá, zda má takhle vypadat olympijský sport. Ta kapka krve povyšuje fotku z velmi dobré na výjimečnou. U mě by měla stříbro.

S nahým kolumbijským bezdomovcem od sportovní reportáže k sociálnímu dokumentu. Od detailu k celku, od vodních hrátek k hygienické očistě. Tady se tolik na umělecký dojem nehledí a místo bodů se strhávají jen šaty.

Na indickém týdnu módy vznikla tahle výtvarně úžasná momentka, která vyhrála v kategorii umění a zábava. Dávám bronz.

Reportážní fotkou roku jsou pro mě tihle Obamovi. Každý si může ve snímku najít spoustu významů a vyložit si sám, co pro něj znamenají odrazy ve skle a v zrcadle, noviny na stole, výrazy tváří, jejich vzájemnost atd. Nepřehlédněte také ten nápis na skle.

...Čti dál...

10. února 2009

AppStore needs more

"Jak seš spokojenej s iPhonem?" ptají se známí a já po pravdě odpovídám, že sem tam ještě narazím na další úskalí (zvlášť pokud jste synchronizovali dva různé iPhony na jednom počítači nebo jeden iPhone s více iTunes instalacemi), přesto klady stále převažují a nelituju, že jsem si ho pořídil. Na 3G verzi jsem povýšil se záměrem, že si ho nenechám brejknout a budu moci využívat garantované aplikace z AppStore.

Tady neskrývám obrovské zklamání. Nečekal jsem první týdny zázraky, ale po necelých pěti měsících provozu mi nabídka přijde neskutečně chudá a způsob navigace a rozhraní vlastního obchodu prachmizerné. Nemůžu uvěřit, že v něm pořád není náhrada za dvě nejodfláknutější aplikace, které tam má Apple od začátku - pro psaní a správu SMS (ta mně vadí hodně) a pro focení (to vem čert, ale že jim to není trapné). Proč tam nejsou, byť za vyšší cenu, třeba aplikace SMSD, Snapture nebo Swirly MMS, které existovaly už pro první verzi telefonu?

Co tedy z iStore využívám? Geocaching (za 8 eur, ale je to plnohodnotná nativní aplikace s nabídkou nejbližších skrýší, pokud by vám nevadilo zadávat ručně souřadnice, navigující aplikace jsou i zdarma) a RSS Pro (stála jen pár centů a kdybych nechtěl importovat zdroje z Google Reader, stačila by bezplatná verze), zdarma pak Twinkle na twitterování z terénu a Evernote. Dnes jsem si stáhnul ICQ, iTranslate pro slovníkový překlad, iTalk pro hlasový záznamník, BlogWriterLite pro cestovní zápisky na Svědka a Stars pro noční oblohu. Blbosti, které jsem vyzkoušel a hned smazal, neuvádím.

Co dalšího z iStore používáte a doporučíte? Třeba právě na překlad nebo ty tři věci výše. /Zde děkovná vsuvka Matesolovi za jeho tipy z dřevních dob/. A nebo se na iStore vykašlat a nechat si iPhone brejknout?

Citát pro dnešní den:

Are there any plans to make Snapture available in the AppStore? At this time, Apple has not yet opened up the necessary camera frameworks to port Snapture to SDK. However, we plan on making Snapture available on Apple's app store when the camera frameworks are opened up.

...Čti dál...

8. února 2009

Mačkátko, šipkovník a kochadlo

Už nevím, kdy jsem s tím začal, ale už léta u nás doma k přepínání televizních programů nepoužívám ovladač, nýbrž mačkátko. Asi proto, že nemám pocit, že bych tím dokázal televizi ovládat. Náš driver je totiž dost rozbitý a tak to hlavní, na co je třeba si při používání dávat pozor, je pořádně ho zmáčknout.

Při cestování v cizích končinách, když si nejsme jisti správnou cestou, zase vyhlížíme šipkovník. Nebo vy tomu říkáte sloup s ukazateli směru? Takový umí pouze nasměrovat, kdežto šipkovník jako artefakt místní kultury upoutá i způsobem svého osázení, materiálem a barvami. Neroste na každém rohu a odmění jen ty, kteří jej toužebně vyhlížejí.

A ještě jedno z cizí zahrádky. Na portugalských ostrovech jsme si s jednou českou dvojicí vyměňovali tipy na nejkrásnější mirradouro, což by šlo přeložit asi jako vyhlídka. Nám přišel přiléhavější jejich výraz kochadlo, neboť na těchto místech výsostného nadhledu opravdu patří se spíše v tichu kochat než něco konkrétního vyhlížet.

A jaké novotvary zdomácněly ve vaší puse?

...Čti dál...

Farmář, který včas seje (Robson Castro)

Každá fotka je semínko a ty nerostou na skále. Připrav se - tak jako farmář připravuje půdu. Ne příliš brzo a ne příliš pozdě. Čtyřicetiletý Brazilec Robson Castro fotí na digitál od října 2005. Na jeho fotkách si všimnete dokonale zvládnuté techniky. V tom patří mezi ty nejlepší na Flickru, co znám.


...


A má cit - pro oživující sílu světla, pro života dárnou i beroucí moc přírody, pro prostor vymezený dílem architektury. Nebo pro zachycení pohybu - okolo funící lokomotivy, horkovzdušných balónů nebo lesklého kovu rychlých závodních strojů.


...


Parádní jsou jeho fotky zvířat. Mezi mými favority jich mnoho nenajdete, ale když už u někoho obdivovat šelmy, ptáky u vodní hladiny nebo vynořené oko krokodýla, zastavte se u Robsona Castra.


...

...Čti dál...