5. ledna 2009

Netlag

Psychosociální problémy vznikající příliš dlouhým pobýváním na vysokorychlostním internetu. Tendence očekávat podobně vysokou rychlost od fyzické reality vedoucí k netrpělivosti, roztěkanosti a neschopnosti se soustředit.

Loni to vyšlo ani ne na jeden zápis Svědka do týdne a letos to nebude lepší. Jednak je tu ten Twitter. Zabiják blogování si pro sebe uzurpoval skoro dvojnásobek zápisků, i když neporovnatelně kratších. Štěky namísto úvah. Kdo má dnes vlastně čas číst a poslouchat příběhy, když oči těkají po novinkách, aby něco neprošvihly?

A pak ty příznaky netlagu. Kdybych si měl do nového roku dát nějaké předsevzetí, tak snad více trpělivosti. Obávám se, že pomalejší internet řešením nebude, tedy více času v odpojení. Méně času na Flickru a více se zrcadlovkou na krku. Méně šířky, více hloubky. Když mě tu uvidíte moc často, zažeňte mě pryč.

A mějte se v tom novém roce beztížně, odpojeni i připojeni. Nejlépe k sobě.

Citát pro dnešní den:

Z magazínu Pátek LN

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek. Vidím to podobně. Tak vše dobré do nového roku.

Anonymní řekl(a)...

Přemýšlím o tom víc než rok, smolím to těžce, ale když vypustím text ihned po napsání, mívám potom výčitky, co jsem to psal za blbosti. Nejlepší texty leží bokem dva týdny a během nich zhubnou na polovinu. Frekvence nemůže nahradit myšlenku.

Ale ať už často nebo zřídka, přeju dobrý rok.

svědek řekl(a)...

Díky za návštěvu i přání. Ať se daří i vám dvěma, ostatně skleničky a kočky patří k sobě ;)

Anonymní řekl(a)...

Svědku, napadlo mě to po přečtení článku, nevím proč, tak to sem napíšu a uvidíme, co to udělá.
Přemýšlel jsi už, že napíšeš knihu? Zkusil jsi to?

svědek řekl(a)...

Milá bahanko, tvůj dotaz mému egu samozřejmě lichotí, ale je třeba jej držet v patřičných mezích a znát své limity. Neudržím soustředění na kratší texty, natož na knihu. Ale to psaní příběhu na střídačku bych si někdy rád zkusil.

Ostatně i kdybych se na nějaký delší text cítil, musel bych aspoň na půl roku vypadnout z toho blázince, kterým žiju.