18. října 2008

Světlo vrhá Luciana (**Elle**)

Mezi fotografy převažují muži. To platí stále - na příčiny teď nehleďme - a Flickr není výjimkou. O to větší pozornost přilákají fotografky, které mistrně vládnou řemeslu, k němuž navíc přidávají unikátní schopnost dívat se okolo. Několik takových mám uloženo mezi svými kontakty a začínám s Elle.

Pod touto přezdívkou vystavuje Italka Luciana, která patří mezi mé nejoblíbenější autory na Flickru vůbec. Její album obsahuje přes tisíc fotek, většinou z exotických končin arabských států nebo Tibetu. Každý její nový snímek stojí za pozorné prohlídnutí, což je u autorů tak často publikující výjimka.

Zařadil bych ji spíše do skupiny těch, kteří se dívají na svět mně blízkým způsobem. Já vybral šest svých favoritů (pár dalších by se ještě našlo), vás možná zaujmou úplně jiné. Není náhodou, že všechny mají čtvercový formát.

...

Portrétních kompozic s červenými rouchy má Elle povícero, některé jsou mezi diváky ještě populárnější. Tady se však podařilo úžasně zachytit atmosféru prostředí a v případě pána s turbanem snad ještě vyvolat dojem až malovaného obrazu.

...

Elle má cit pro portréty, ale i smysl pro detail, kontrast barev a povrchů, hru se světlem. Je to vidět na mnoha fotkách architektonických detailů, z nichž vybírám tyto dva. Snímek zábradlí bych si asi vybral do galerie nezapomenutelných.

...

Opět ukázka toho, jak lze fotkami symbolicky zachytit místo a kulturu, odkud pocházejí.
...Čti dál...

8. října 2008

Kdybych

o tobě psal, musel bych se o tebe zajímat mnohem víc. Musel bych se ptát, kdo opravdu jsi. Mnohem víc bych ti naslouchal. Přemýšlel bych o tobě. Nutil bych se k neskonale větší trpělivosti. Neunáhloval bych se v úsudku. Byl bych asi tak dvacetkrát empatičtější. Sympatizoval bych s tebou. Litoval bych tě. Možná bych nakonec i pochopil, že ... jsi pozoruhodný člověk s jedinečným osudem, jehož život by klidně vydal na román. Možná bych tě dokonce začal mít rád.

Protože psaní dělá spisovatele lepším. Protože jeho knihy představují to lepší z něj.


A co dělá lepší ty, kteří nepíší? Láska?

Nesnáším sex po telefonu. Umožňuje mužům předstírat orgasmus a připravuje tak ženy o jednu z mála výsad, kterou měly.

Citáty pro dnešní den:

Román pro muže, Michal Viewegh

...Čti dál...