14. září 2008

Všímat si detailů

Já jsem v jedné chvíli zjistil, že se špatně dívám kolem. Tak jsem se začal učit fotografovat, různé detaily, stíny luceren, chtěl jsem se naučit líp věci vnímat. Stojí za to neodříkat se světa, i když je tak pomíjivý.


Úplně jsem ztratil bojovnost. Prostě ... vůli po vítězství.

Ale já nepřešel na vegetariánskou stravu a maso mám pořád rád...

Citát pro dnešní den:

Rozhovor s Janem Burianem (a jeho synem) v pátečním magazínu Lidovek

...Čti dál...

4. září 2008

Příběhy ze vzpomínek (Gary Isaacs)

Rád si prohlížím fotky těch, kteří se na svět dívají podobnýma očima a všímají si podobných věcí, tváří a odstínů jako já. Těším se z toho, jak se jim povedlo trefit se do pohledu a pocitů, o něž se při focení sám snažím.

Ještě raději mám fotografy, kteří se dívají jinak a objevují mi nový svět. Kteří si všimnou nálady, linek a zabarvení, které vyfotit nedokážu, protože je nevidím. Kteří kreslí příběhy a sahají hluboko do snů nebo do vzpomínek. Jako třeba Gary Issacs.

...

Jeho fotku z auta jste už mohli vidět. Poprvé jsem si ji prohlížel hodně dlouho. Jako by vypadla z filmu noir a nebo z tajemného snu, který se stále vrací. Tu drsnou tvář Španěla, se vsadím, také už nezapomenete. Vypadá to, že jeho osud byl rozevlátý a neučesaný a jeho nástrojem pěsti a nože. Kdo ví.


...

K zajímavému dojmu z fotky nalevo by mi stačila jen ta poškrábané zeď, na které se odráží světlo z okna. Její pohled tam ven, na sotva znatelného koně, kresba ve vlasech, rozehrává příběh ne/svobody s vůni melancholie a posunují ji o třídu výš. Podobný pocit může vyvolat snímek vpravo. Obyčejným světlem z okna ozářená tvář by byla dokonalým portrétem sama o sobě. Všimněte si, která další dvě místa na fotce vás nejvíce přitahují.


...

Na Flickru se vystavují fotky a kontaktují lidé, kteří tím žijí. Není důležité, jestli vznikly digitálně a nebo někdo naskenoval převážně černobílé snímky vyvolané kdysi dávno. Jako třeba tyhle nečisté zázraky ze starého Polaroidu. Jak se píše v Garyho profilu, na Flickru to má moc rád, protože je to jedno z mála veřejných míst, kde může kouřit a nikdo mu nedělá potíže.
...Čti dál...