15. června 2006

E-moc-e

"Umění v lidech vyvolává emoce. Pokud umění vzniká pro radost sobě i ostatním, není svázáno pomyslnou kazajkou komerce, může mít ohromnou a pozitivní moc. Všude kolem vidím spoustu lidí, kteří se uměním nechtějí nebo nemohou živit, ale věnují se mu pro radost sobě i druhým, ve svém volném čase. Takové talenty si zaslouží podporu a zviditelnění," říká o svém projektu na podporu nekomerční umělecké tvorby jeho zakladatel Milan Deutsch.

Až do konce roku se mohou umělci v oborech malba/grafika, foto, poezie a hudba prezentovat ve virtuální galerii na www.e-moc-e.cz. V září pak získají možnost vystavovat svá díla v rámci Festivalu emocí prostřednictvím výstav, workshopů a koncertů v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a Jablonci nad Nisou. Zatím na webu najdete díla 22 přihlášených. Projekt je však otevřen i dalším zájemcům, kteří se uměním neživí.

Jednoduché spojení agregované nabídky v bitech a nízké bariéry vstupu pro všechny aktivní tvořivé jednotlivce s výběrem toho nejlepšího pro prezentace naživo / v atomech ve stylu Tour de Art. Proč to někoho už dávno nenapadlo?

Myslím, že takový sympatický projekt potřebuje k úspěchu dosažení kritické masy na straně nabídky (dostatek prezentujících se umělců a jejich děl, aby bylo z čeho vybírat) i poptávky (čtenáři, diváci, posluchači). Tipuji si, že jazýčkem na vahách bude ne/zájem médií (včetně internetových) a zašťiťujících osobností (dvě už má, ale to je málo). Jenže to může být zároveň největší nebezpečí projektu v podobě plíživé komercionalizace, vůči které chtěl být alternativou.

Verš všedního dne:

A voda do něj buší
A kosa na něj padá
A sochař mu dá duši
A dlaň ho hladí ráda... / Monika Pavlíčková /

Žádné komentáře: